Evropska komisija je Evropskemu parlamentu in državam članicam predlagala prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Foto: Reuters
Evropska komisija je Evropskemu parlamentu in državam članicam predlagala prepoved uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Foto: Reuters
Morje
Do leta 2050 bo v morjih več plastičnih odpadkov kot rib. Foto: EPA
Plastenke
Nov ukrep bi za države članice uvedel tudi obvezno zbiranje 90 odstotkov vseh plastenk. Foto: Reuters

Mednje sodijo plastične vatirane palčke, plastični pribor, plastični krožniki in slamice. Predlog predvideva prepoved vseh plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, če so na voljo cenovno dostopni alternativni proizvodi.

Prav tako bodo države morale sprejeti ukrepe za zmanjšanje drugih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, kot so plastične posode za živila ali lončki za pijače.

Obvezno bo tudi zbiranje uporabljenih plastenk za pijače, države članice bodo do leta 2025 zavezane zbrati vsaj 90 odstotkov uporabljenih plastenk, kar naj bi dosegle denimo z uvedbo kavcij, iz Bruslja za Radio Slovenija poroča Erika Štular.

Bodo parlament in članice sprejeli predlog?
V skladu z nedavno sprejeto evropsko strategijo o omejevanju plastičnih odpadkov je Evropska komisija (EK) Evropskemu parlamentu in članicam Unije v sprejetje predlagala omenjeno direktivo. Brez ukrepanja bo leta 2050 namreč v morju več plastike kot rib, opozarja EK, ki želi, da bi direktivo sprejeli še pred evropskimi volitvami čez leto dni.

Pribor, palčke in kozarci iz drugih materialov
Vsi omenjeni izdelki bodo kljub prepovedi še vedno na voljo, vendar bodo izdelani iz okolju prijaznejših materialov. Še vedno boste lahko organizirali piknik, pili koktajle na plaži in čistili ušesa, a po novem brez slabe vesti zaradi okolja, pravi podpredsednik komisije Frans Timmermans.

"Plastika je lahko fantastična, ampak uporabljati jo moramo odgovorneje," pa je dejal podpredsednik komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost.

Pravila uvajajo tudi obveznosti za proizvajalce, ki bodo morali prispevati h kritju stroškov ravnanja z odpadki in njihovega odstranjevanja. Sodelovali bodo tudi pri ozaveščanju v zvezi s številnimi proizvodi, prav tako pa bodo deležni spodbud za razvoj okolju prijaznejših alternativ za te proizvode.

Orodje za ribolov četrtina vseh odpadkov
Ukrep je posledica ogromnih količin plastike tudi na evropskih obalah in morjih, zato so se predlagatelji osredotočili tudi na ribolovno opremo. Ribolovno orodje namreč predstavlja 27 odstotkov vseh odpadkov na obalah, zato namerava Bruselj dopolniti obstoječi okvir politike s shemami odgovornosti proizvajalca za orodje, ki vsebuje plastiko. Proizvajalci plastičnega ribolovnega orodja bodo morali kriti stroške zbiranja odpadkov iz pristaniških sprejemnih zmogljivosti ter njihovega transporta in ravnanja z njimi, kakor tudi stroške ukrepov ozaveščanja.

Plastični odpadki predstavljajo 85 odstotkov vseh odpadkov v morjih na svetovni ravni. Še posebej je pereč problem mikroplastike, ki se pogosto znajde v zraku, vodi in hrani, učinki na zdravje pa še niso znani.

Bruselj za manj plastike
Bruselj za manj plastike