Kit glavač je največji predstavnik zobatih kitov in tudi največja živeča zobata žival. Zraste do 18 metrov. Foto: Reuters
Kit glavač je največji predstavnik zobatih kitov in tudi največja živeča zobata žival. Zraste do 18 metrov. Foto: Reuters

Skoraj deset metrov dolgega samca so februarja odkrili v bližini majhnega letovišča Cabo de Palos v španski pokrajini Murcia, poroča Huffington Post. Opravili so obdukcijo, po kateri so strokovnjaki kot vzrok smrti navedli preveliko količino plastike v prebavilih živali, ki je zato ni mogla več izločati. Okoljevarstveniki so na družbenih omrežjih objavili tudi osupljivo fotografijo količine plastičnih odpadkov, ki jih je zaužil kit.

Dogodek je spodbudil pokrajinsko vlado v Murcii, da je skupaj z Evropsko okoljsko zvezo in Evropskim skladom za regionalni razvoj sprožila kampanjo za zmanjšanje onesnaženja v oceanih. "Plastika v morjih in oceanih je ena največjih groženj pri ohranjanju živali, ki živijo v divjini. Mnoge živali se ujamejo v plastične odpadke ali zaužijejo velike količine tega materiala, ki pogosto povzroči njihovo smrt. Te težave se moramo lotiti s čistilnimi akcijami, predvsem pa z ozaveščanjem prebivalstva," je dejala Consuelo Rosauro.

Po ocenah okoljevarstvenikov vsako leto v oceanih konča skoraj sedem milijard ton plastike. Ta številka se bo do leta 2025 še podvojila, če svet ne bo ukrepal.