Število spolnih zlorab otrok na spletu se je v EU-ju povečalo s 23.000 primerov leta 2010 na več kot 725.000 leta 2019. Foto: EPA
Število spolnih zlorab otrok na spletu se je v EU-ju povečalo s 23.000 primerov leta 2010 na več kot 725.000 leta 2019. Foto: EPA

Evropska komisija je podrobneje predstavila akcijski načrt za boj proti mamilom, trgovini s strelnim orožjem in zlorabam otrok. Namen strategij je izboljšati usklajevanje na teh področjih, preprečevanje zlorab, vzpostavljanje močnega pravnega okvira in okrepiti delovanje organov pregona.

"Zloraba otrok in spolna zloraba na spletu sta odvratni kaznivi dejanji. Koronavirusna pandemija je težave še poglobila. Danes lahko napovem, da bomo predlagali zakonodajo, ki bo od spletnih platform zahtevala odkrivanje in prijavljanje deljenja teh nezakonitih vsebin. Proučili bomo tudi možnost ustanovitve novega evropskega središča za preprečevanje spolne zlorabe otrok in boj proti njej," je povedala evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Komisija navaja, da je po nekaterih ocenah vsak peti otrok v Evropi žrtev določene vrste spolnega nasilja. Med pandemijo je bilo še veliko hujše za številne otroke, ki živijo s tistimi, ki jih zlorabljajo. V tem času pa se je po navedbah Europola okrepilo tudi deljenje fotografij s pornografsko vsebino. Število spolnih zlorab otrok na spletu se je v EU-ju povečalo s 23.000 primerov leta 2010 na več kot 725.000 leta 2019.

EU strategije proti drogam, orožju in zlorabam otrok