Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško pravi, da ima ta država le še od 20- do 30-odstotne možnosti, da ob času konča pogajanja in leta 2011 postane članica Unije. Foto: EPA
Poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško pravi, da ima ta država le še od 20- do 30-odstotne možnosti, da ob času konča pogajanja in leta 2011 postane članica Unije. Foto: EPA
Hrvaška naj bi z neumikom ERC-ja izgubila še dodaten dragocen čas za pogajanja Zagreba z Brusljem. Foto: RTV SLO

Hannes Swoboda je pred pripravo novega poročila o tej državi za spletni bilten EU Observer zatrdil, da bi morala Hrvaška močno pospešiti reforme. Še zlasti naj bi Hrvate mučila upočasnitev reform v ladjedelništvu in pri boju zoper korupcijo. Swoboda je sicer najbolj kritiziral dolgo oblikovanje nove hrvaške vlade, s čimer naj bi ta država izgubila dragocen čas za približevanje EU-ju, je poročal Radio Slovenija.

Swoboda pozval k umiku ERC-ja
Hrvaško je avstrijski socialist opozoril še na izgubo časa, če bo ohranila ekološko-ribolovno cono v Jadranu - še posebej, če jo bo začela izvajati tudi za članice Unije. V tem primeru bi lahko predsedujoča Uniji, Slovenija, kot je dodal, blokirala poglavja o ribištvu. Po virih, ki so blizu Evropski komisiji, Hrvaški sicer grozi zamrznitev petih ali šestih poglavij, če nova vlada ne bo kmalu sprejela odločitve o razveljavitvi cone.

Swoboda bo vse omenjene kritike, če se razmere ne bodo umirile, vnesel v poročilo, Unijo pa je že pozval, naj bolj pritisne na Hrvaško. Kljub temu, da so njegova opozorila resna, pa naj ne bi predlagal priporočila o preložitvi hrvaškega članstva v evropski povezavi.

Unija vse bližji cilj tudi za Srbijo, BiH in Makedonijo
Naj spomnimo, da je Hrvaška pristopna pogajanja začela oktobra 2005 ter da je doslej odprla že 16 od 34 pogajalskih poglavij.

Na drugi strani je možno, da bo Unija že konec januarja podpisala sporazum o stabilizaciji in pridruževanju k EU-ju s Srbijo, če bo ta, kot je pojasnil komisar za širitev Olli Rehn, sprejela takojšnje in učinkovite ukrepe za popolno sodelovanje s haaškim sodiščem. Ta sporazum naj bi konec marca lahko podpisala tudi Bosna in Hercegovina, še leta 2008 pa naj bi komisija lahko priporočila še datum za začetek pristopnih pogajanj z Makedonijo.