Evropska komisija nad dezinformacije

Evropska komisija želi s smernicami okrepiti kodeks ravnanja proti dezinformacijam, ki je bil vzpostavljen leta 2018. Vzpostavili so ga po razkritjih, da so se na spletnih platformah širile neresnične in zavajajoče informacije v obdobju pred referendumom o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije in ameriškimi volitvami leta 2016.

Kodeks so med drugim podpisali Google, Facebook, Twitter, Microsoft, TikTok in akterji v oglaševalskem sektorju. Evropska komisija zdaj – tudi ob pandemiji covida-19 – od podpisnikov pričakuje, da bodo šli v svojih zavezah, ki so sicer neobvezujoče in prostovoljne, še dlje.

"Platforme ne smejo dovoljevati služenja z dezinformacijami"

Grožnje, ki jih predstavljajo dezinformacije na spletu, se namreč hitro širijo, zato je treba okrepiti skupne ukrepe za opolnomočenje državljanov in zaščito demokratičnega informacijskega prostora, je opozorila podpredsednica komisije, pristojna za vrednote in preglednost, Vera Jourova.

Vera Jourova. Foto: EPA
Vera Jourova. Foto: EPA

"Spletne platforme in drugi akterji morajo obravnavati sistemska tveganja, ki izhajajo iz njihovih storitev in algoritemskega prednostnega razvrščanja, ne smejo biti več edini nadzorniki lastne dejavnosti in ne več dovoljevati služenja denarja z dezinformacijami, pri tem pa morajo v celoti ohranjati svobodo govora," je sporočila Jourova.

Sodelovanje uporabnikov pri prepoznavanju dezinformacij

Glede na nove smernice bi morali podpisniki na podlagi zanesljivega okvira za spremljanje in jasnih kazalnikov uspešnosti zmanjšati finančne spodbude za dezinformacije. Med drugim bi bila potrebna izmenjava informacij o oglasih, ki vsebujejo dezinformacije.

Uporabnikom bi morali omogočiti, da prevzamejo dejavno vlogo pri preprečevanju širjenja dezinformacij, tako da bi jih prepoznali in prijavljali.

Preverjanje dejstev v vseh jezikih

Novi kodeks bi moral zagotoviti tudi, da bi platforme bolje sodelovale s preverjevalci dejstev v vseh državah članicah in za vse jezike EU-ja ter obenem okvir za dostop raziskovalcev do podatkov.

O predlogih bo komisija opravila razpravo s podpisniki. Ti naj bi jeseni predložili osnutek predelanega kodeksa, da bi ta lahko začel veljati z začetkom prihodnjega leta.