Robert F. Kennedy mlajši zadnja leta precej širi teorije zarote. Foto: AP
Robert F. Kennedy mlajši zadnja leta precej širi teorije zarote. Foto: AP

Kennedyju mlajšemu, nečaku pokojnega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja, so račun permanentno ukinili, ker je "vztrajno širil ovržene trditve", je v izjavi sporočil Facebook, ki ima v lasti Instagram.

Ostaja pa po drugi strani aktiven Kennedyjev profil na Facebooku z 224.000 sledilci, čeprav je tam objavljal podobne trditve. Te med drugim vključujejo tudi povezovanje cepiv proti covidu-19 s smrtjo znanega igralca bejzbola Hanka Aarona.

Facebook je že pred časom napovedal, da bo umikal vse lažne trditve glede covida-19 in cepiv proti njemu, da bi "preprečil neposredno fizično škodo".

Skeptičen tudi do cepljenja proti ošpicam

Kennedy, odvetnik in okoljevarstvenik, je sin umorjenega nekdanjega senatorja in predsedniškega kandidata Roberta F. Kennedyja, JFK-jevega brata. Je tudi predsednik Children's Health Defense, skupine, ki izraža skeptičnost do koristi cepiv za zdravje.

Med drugim je tudi lobiral proti cepljenju za ošpice, ko so se te znova razmahnile v ZDA, navaja BBC.

Kennedy tudi podpira proteste proti popolnemu zaprtju, njegove videoobjave pa redno prevajajo aktivisti drugod po svetu. Decembra je njegova nečakinja Kerry Kennedy Meltzer, zdravnica, za New York Times napisala mnenjski članek z naslovom Cepiva so varna, ne glede na to, kaj pravi Robert Kennedy mlajši.

Kennedy odgovarja: Objavljal sem le vladne vire

Na potezo Instagrama se je danes odzval Kennedy mlajši, ki odgovarja, da je objavljal le vladne vire in strokovne recenzije.

"Vir vsake navedbe, ki sem jo objavil na Instagramu, so bile vladne podatkovne baze, strokovno recenzirane publikacije in skrbno potrjena medijska poročila. Nobena od mojih objav ni bila napačna," je zapisal v odzivu.

"Facebook, farmacevtska industrija in regulatorji, ki jih imajo za talce, uporabljajo termin "dezinformacije o cepivu" kot evfemizem za katero koli dejstvo, ki ni v skladu z uradnimi določili glede cepiv in zdravja, ne glede na to, ali je res ali ni. Tovrstna cenzura je kontraproduktivna, če je naš cilj varna in učinkovita preskrba s cepivom."

"Farmacevtska industrija na hitrico, z davkoplačevalskim denarjem in nepreizkušeno tehnologijo ustvarja cepiva, kar vodi v tvegane nove izdelke, ki so izvzeti vsake odgovornosti in dolgoletnega testiranja."

Kennedy v odzivu še opozarja, da osrednji mediji in velikani družbenih omrežij vpeljujejo "totalitarno cenzuro", da bi onemogočili aktivistom za javno zdravje, da bi izrazili svoje pomisleke.

"Vsakdo lahko vidi, da je to formula za katastrofo in puč proti prvemu amandmaju ustave, ki je temelj ameriške demokracije."