Če kmalu ne bodo izvedli potrebnih izboljšav ali če bodo sprejemali nove negativne korake, bo komisija sprožila postopek zaradi kršenja vladavine prava, je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik komisije Margaritis Schinas, ko je komentiral pismo, ki ga je prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans v petek poslal Bukarešti.

Predsednica romunske vlade Viorica Dancila med govorom v Evropskem parlmentu ob začetku predsedovanja Evropski uniji. Foto: EPA
Predsednica romunske vlade Viorica Dancila med govorom v Evropskem parlmentu ob začetku predsedovanja Evropski uniji. Foto: EPA

Poljska in Madžarska že v postopku
Namen postopka je, da bi se izognili sprožitvi 7. člena pogodbe EU-ja, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic. Temu mehanizmu sta sicer že podvrženi Poljska in Madžarska.

Največja problema neodvisnost sodstva in korupcija
Glavne skrbi, ki jih je Timmermans poudaril v pismu, so neodvisnost sodstva, boj proti korupciji in možnost nekaznovanosti po nedavni reformi kazenske zakonodaje v državi. Evropska komisija je že pretekle mesece kritizirala Romunijo zaradi kršitev zavez na področju neodvisnosti sodstva in boja proti korupciji. Romunski parlament pa je aprila sprejel zakon, ki bi v primeru uveljavitve delno dekriminaliziral podkupovanje in skrajšal roke zastaranja za določena kazniva dejanja.

Romunija in Bolgarija že od vstopa pod posebnim nadzorom
Romunija je od vstopa v EU leta 2007 tako kot Bolgarija pod posebnim nadzorom glede stanja v pravosodju in boja proti korupciji. Če bo komisija proti Romuniji sprožila postopek zaradi kršenja vladavine prava, bo začasno ustavila poseben nadzor na področju sodstva. Timmermans je v pismu spomnil, da je komisija v zadnjem poročilu novembra lani opozorila na "zmanjšanje pravnih zagotovil za neodvisnost sodstva" v Romuniji. Dejal je, da so se razmere v zadnjem času še poslabšale.
Romunija trenutno predseduje Evropski uniji.