Velika Britanija bo EU zapustila marca prihodnje leto, vprašanje je, pod kakšnimi pogoji. Foto: Reuters
Velika Britanija bo EU zapustila marca prihodnje leto, vprašanje je, pod kakšnimi pogoji. Foto: Reuters
Jeremy Hunt
Britanski zunanji minister Hunt pravi, da je bilo doseženega že veliko napredka. Foto: Reuters
Mešani upi o dogovoru glede brexita

Dva dni pred zasedanjem zunanjih ministrov EU-ja v Luksemburgu, ki ga je Barnier označil za "trenutek resnice", ministri menijo, da je časa za dogovor še dovolj, tudi če ga ne bo mogoče doseči ta teden in čeprav so pogajanja težka.

Kdo ve, ali bo dogovor mogoče doseči ta teden ali ne, je dejal Hunt. "A menim, da je mogoče, da to storimo. Z dobro voljo na obeh straneh," je ocenil možnost, da je dogovor o urejenem brexitu kljub vsem težavam vendarle dosežen.

"Vseskozi se je vedelo, da bodo trenutki, kot je ta. A ne smemo pozabiti, da je doseženega že veliko napredka. Še eno ali dve vprašanji sta odprti, a lahko nam uspe," je ocenil Hunt.

Britanskim državljanom in državljankam je ob tem zatrdil, da premierka Theresa May ne bo nikdar podpisala dogovora, ki ne bo skladen s črko in duhom izida referenduma, ter izrazil prepričanje, da je mogoče najti dogovor, ki bo ustrezal tudi "partnerjem in prijateljem v Evropi".

Ministri mirijo: Še je čas
Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas verjame, da je dogovor o brexitu še mogoče doseči, a opozarja, da se čas izteka. EU je po njegovih besedah pripravljen na vsak scenarij, v Londonu pa vedo, da je v britanskem interesu dogovorjen dogovor, ne negotovost, ki je veliko tveganje tako za ljudi kot za podjetja. "Upam, da bo na koncu prevladal razum," je dejal.

Da je še dovolj časa, meni tudi španski zunanji minister Josep Borrell, ki sicer ocenjuje, da pred vrhom v sredo ne bo novic in da zelo verjetno dogovora ne bo ta teden. A kljub temu poziva: "Ne dramatizirajmo, še je čas. Še en mesec imamo." "Nenavadno bi bilo, če EU ne bi dosegel dogovora v zadnji minuti," je še dodal.

Da ni potrebe po paniki in da je še čas, je prepričan tudi vodja slovaške diplomacije Miroslav Lajčak. "Upali smo na dogovor sinoči. To se ni zgodilo, a to ni razlog za paniko," je ocenil.

Malteški zunanji minister Carmelo Abela pa je poudaril, da je dogovor potreben, da se prepreči kaos in gospodarska škoda. Ob tem je spomnil na Barnierjeve besede, da z brexitom izgubijo vsi, in opozoril, da je zdaj treba zagotoviti, da to ne bo 100-odstotna izguba.

EU je oktober določil za rok, ko je treba doreči ločitveni sporazum in politično izjavo o prihodnjem partnerstvu. Je pa za november že napovedan izredni vrh, ki pa je smiseln le, če je končni dogovor dovolj blizu.

DUP: Brexit brez dogovora "verjetno neizbežen"
Severnoirski ulstrski unionisti (DUP), ki v spodnjem domu britanskega parlamenta podpirajo manjšinsko konservativno vlado, pa so medtem sporočili, da je izstop države iz EU-ja brez dogovora "verjetno neizbežen".

"Glede na način vedenja EU-ja in to, kako so Thereso May stisnili v kot, trenutno ne vidim dogovora, ki bo v spodnjem domu dobil večinsko podporo," je za severnoirski časnik Belfast Newsletter povedal poslanec DUP-a Sammy Wilson. "Torej je verjetno neizbežno, da na koncu ne bo dogovora," je poudaril.

"Vsakdo, ki na to gleda objektivno, bi rekel, da je ponudba EU-ja slabša kot izstop brez dogovora in da bi bila (premierka) nora, če bi ga sprejela," je še dejal Wilson.

Mešani upi o dogovoru glede brexita