London in Bruselj morata dogovor o prihodnjih odnosih sprejeti do konca leta. Foto: Reuters
London in Bruselj morata dogovor o prihodnjih odnosih sprejeti do konca leta. Foto: Reuters

London je ob tem poudaril, da se ne bo zavezal k spoštovanju pravil EU-ja. Če do junija ne bo širših obrisov dogovora, "se bo morala vlada odločiti, ali naj se pozornost Združenega kraljestva preusmeri s pogajanj in se osredini izključno na nadaljevanje domačih priprav na urejen izstop po koncu prehodnega obdobja", izhaja iz pogajalskih izhodišč.

V njih London poudarja, da želi pred iztekom prehodnega obdobja po brexitu z EU-jem doseči dogovor o odnosu, ki bo temeljil na prijateljskem sodelovanju med enakovrednimi partnerji. Vendar pa opozarja, da London ne bo privolil v to, da bi bila britanska zakonodaja usklajena s pravili EU-ja ali da bi institucije Unije, vključno s Sodiščem EU-ja, imele kakršne koli pristojnosti v Veliki Britaniji.

Michael Gove, ki je v britanski vladi pristojen za brexit, je po poročanju BBC-ja poslancem dejal, da želi Velika Britanija z EU-jem v devetih mesecih skleniti "celovit sporazum o prosti trgovini". Vendar pa vlada ne bi sprejela nobene uskladitve z zakonodajo EU-ja, kot zahteva EU, je dejal in dodal: "Ne bomo trgovali s svojo suverenostjo."

Združeno kraljestvo je iz EU-ja po 47 letih članstva izstopilo 31. januarja letos. Foto: Reuters
Združeno kraljestvo je iz EU-ja po 47 letih članstva izstopilo 31. januarja letos. Foto: Reuters

Johnson: Rokov ne bomo podaljševali

Britanski premier Boris Johnson vztraja, da njegova vlada ne bo zaprosila za podaljšanje prehodnega obdobja. To se bo iztekel 31. decembra, kar je tudi rok za sklenitev novega sporazuma. Mogoče ga je sicer podaljšati za največ dve leti, a v Londonu to možnost zavračajo. Za podaljšanje se je treba dogovoriti do julija.

"To pušča omejen, vendar zadosten časovni okvir, v katerem lahko Združeno kraljestvo in EU dosežeta dogovor," izhaja iz dokumenta na 36 straneh, ki ga je sprejela vlada v Londonu pred prvim krogom pogajanj. Ta se bodo začela v ponedeljek v Bruslju.

EU želi, da se London zgleduje po evropskih standardih

EU, ki je pogajalska izhodišča sprejel v ponedeljek, poudarja, da mora glede na geografsko bližino EU-ja in Združenega kraljestva ter njuno gospodarsko soodvisnost prihodnje partnerstvo temeljiti na močnih zavezah za zagotovitev enakih konkurenčnih pogojev s ciljem odprte in poštene konkurence. S tem ciljem mandat vključuje zahtevo po ohranitvi visokih standardov, pri čemer naj bi bili evropski standardi referenčna točka, in sicer na področju državnih pomoči, konkurence, podjetij v državni lasti, podnebne politike, zaposlovalnih, socialnih in okoljskih standardov ter določenih davčnih vprašanj.

Glavni evropski pogajalec Michel Barnier je dejal, da se bo Unija držala vsebine politične deklaracije, ki je bila sprejeta lani.

Komisija: Prezgodaj ugibati o izidu pogajanj

V Evropski komisiji so v povezavi s časovnim okvirom dejali, da je junija predviden pregled dotedanjega napredka. Julij je sicer rok za morebitno podaljšanje prehodnega obdobja, prav tako je do takrat zaželen dogovor o ribištvu, tako da je junij pomembna prelomnica v pogajanjih.

Na britanska vprašanja, ali Unija nadaljuje priprave na scenarij brez dogovora in ali ima komisija posebno enoto, ki se s tem ukvarja, je govornica komisije Dana Spinant odgovorila, da je prezgodaj ugibati o izidu pogajanj, ki se začnejo v ponedeljek, ter da ne bi rada na dolgo in široko govorila o notranji strukturi dela v komisiji.

EU sicer po njenih besedah ohranja svoje zmogljivosti za priprave na scenarij brez dogovora, medtem ko nadaljuje priprave na pozitiven izid pogajanj. V komisiji bodo tako kot med pogajanji o ločitvenem sporazumu državljane in podjetja še najprej sproti obveščali o pripravljalnih ukrepih, potrebnih v primeru, če dogovora ne bi bilo, je še poudarila Dana Spinant.