Evropska javnost je zelo kritična do sporazuma TTIP, posebej glede netransparentnosti pogajanj. Foto: EPA
Evropska javnost je zelo kritična do sporazuma TTIP, posebej glede netransparentnosti pogajanj. Foto: EPA
Miro Cerar
Premier Cerar je o transparentnosti pogajanj dejal, da si bo "prizadeval, da bo ta preglednost čim večja." Foto: BoBo

Sporazum, ki je sicer tarča ostrih kritik evropske javnosti, nikakor ne sme poslabšati možnosti delovanja na trgu znotraj EU-ja, kar je za Slovenijo zelo pomembno, kajti vemo, da smo na tem trgu zelo dejavni, je poudaril Cerar. Po njegovem mnenju mora sporazum tudi majhnim državam, kot je Slovenija, omogočati krepitev trgovinske dejavnosti.

Standardi naj bodo zavarovani
Cerar je posebej poudaril tudi, da morajo biti v sporazumu vsekakor zavarovani visoki evropski standardi, zlasti na področju prehrane ter varstva okolja, potrošnikov in delavcev.

Cerar: Pogajanja morajo biti še preglednejša
Eden glavnih očitkov evropske javnosti je bila netransparentnost pogajanj med EU-jem in ZDA. Evropska komisija je namreč vodila tajna usklajevanja, članice pa naj bi bile prek svojih predstavnikov s potekom zgolj seznanjene. V okoljski nevladni organizaciji Umanotera so tako opozarjali, da javnost in politika nimata vpogleda v vsebino in ni nadzora, ki bi zagotovil javni interes.

Cerar pa je v Bruslju dejal, da mora biti proces v prihodnje še preglednejši, da bo mogoče v Sloveniji z vsebino sporazuma pravočasno seznaniti stroko, državljane in civilno družbo ter opraviti široko politično javno razpravo.

Cerar si bo prizadeval za preglednost
Evropska stran pa kot pogajalka v zahtevnih trgovinskih pogajanjih vendarle ne more razkriti vsega, kar sodi v njeno pogajalsko taktiko, je izpostavil Cerar. "Si bom pa kot predsednik vlade prizadeval, da bo ta preglednost čim večja in da bo slovenska javnost z vseh vidikov seznanjena o vsebini potencialnega sporazuma ter da bo pred ratifikacijo opravljena zelo široka razprava o tem," je zatrdil.

Ljudem je treba povedati, kako dober je sporazum
Vrh v Bruslju je pozval k okrepitvi komunikacije koristi tega sporazuma in dialoga s civilno družbo. Pogajanja naj bi se sklenila do konca tega leta.