Sodišče EU-ja je poudarilo, da je treba na podlagi sklepov o premestitvi nacionalno varnost in javni red upoštevati v celotnem postopku premestitve do dejanske predaje prosilca za mednarodno zaščito. Foto: Reuters
Sodišče EU-ja je poudarilo, da je treba na podlagi sklepov o premestitvi nacionalno varnost in javni red upoštevati v celotnem postopku premestitve do dejanske predaje prosilca za mednarodno zaščito. Foto: Reuters

S tem ko Poljska, Češka in Madžarska leta 2015 niso sodelovale v premestitvi okoli 120.000 prebežnikov iz Grčije in Italije, niso izpolnile svojih obveznosti iz sklepa Sveta EU-ja.

Sodišče v Luksemburgu je v razsodbi navedlo, da se omenjene države ne morejo sklicevati na svoje obveznosti v zvezi z vzdrževanjem javnega reda in miru ter z zagotavljanjem notranje varnosti kot tudi ne na domnevno nedelovanje premestitvenega mehanizma.

Morebitne kazni sodišče ni navedlo. Evropska komisija bi se morala za to znova obrniti na sodišče in zahtevati finančne sankcije, nato pa bi sodišče izračunalo kazen, pri čemer bi sodišče upoštevalo trajanje in težo prekrška, pa tudi gospodarski položaj države.

Sodišče: Poljska in Češka nista izpolnili svojih obveznosti

Sodišče je med drugim razsodilo, da Poljska in Češka ob tem nista izpolnili niti svojih obveznosti na podlagi prejšnjega sklepa, ki ga je Svet EU-ja sprejel za prostovoljno premestitev 40.000 prosilcev za mednarodno zaščito iz Grčije in Italije v preostale članice EU-ja. Madžarske ukrepi za premestitev iz tega sklepa niso zavezovali.

"Odločitev je pomembna. Nanaša se na preteklost, a nam bo dala smernice a prihodnost," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Sodišče je zelo jasno glede odgovornosti držav članic," je dodala.

Premierji Poljske, Češke in Madžarske Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš in Viktor Orban.
Premierji Poljske, Češke in Madžarske Mateusz Morawiecki, Andrej Babiš in Viktor Orban. "Višegrajci" so zadovoljni, ker je sistem kvot za prebežnike propadel. Foto: EPA

Babiš: Morda smo izgubili bitko, a pomembno je, da ne bomo sprejeli nobenih migrantov
Češki premier Andrej Babiš pa je izpostavil, da je njegova država pomagala zrušiti sistem kvot v EU. "Morda smo res izgubili to pravno bitko, a to ni pomembno," je poudaril za češko tiskovno agencijo ČTK. "Pomembno je, da ne bomo sprejeli nobenih migrantov in da je vmes propadel projekt kvot, in to v glavnem po naši zaslugi," je dodal.

Poljska: Sklep je prenehal veljati septembra 2017
Poljska vlada pa je izpostavila, da je današnja razsodba Sodišča EU v praksi nepomembna. Kot je za poljsko tiskovno agencijo PAP izpostavil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller, je sklep Sveta EU iz leta 2015 prenehal veljati septembra 2017, tako da obveznosti, ki jih nalaga, ni mogoče izpolnjevati.

Madžarska: Sklepi o kvotah že dolgo ne veljajo več
Tudi Madžarska je poudarila, da razsodba Sodišča EU ne bo imela posledic. "Ker sklepi o kvotah že dolgo ne veljajo več, nismo obvezani sprejeti prosilcev za azil," je dejala madžarska ministrica za pravosodje Judith Varga in izrazila ogorčenje, med drugim zato, ker skoraj nobena članica unije ni v celoti izpolnila obveznosti glede premeščanja migrantov in beguncev, pred sodišče pa so morale le Češka, Poljska in Madžarska.