Foto: EPA
Foto: EPA

Po srečanju sta obe strani sporočili, da so bili pogovori konstruktivni, Corbyn pa naj bi po dvournem pogovoru ocenil, da se lahko kmalu znova sreča s premierko na nadaljnjih pogovorih.

Pozneje so laburisti sporočili, da so imeli "konstruktivno pojasnjevalno razpravo" o načinih, kako najti izhod iz slepe ulice glede brexita. Dodali so, da so se dogovorili o delovnem programu njunih ekip, da bi preučili mogoča področja dogovora.

Tudi tiskovni predstavnik Mayeve je pogovore ocenil za konstruktivne. "Obe strani sta pokazali prilagodljivost in zavezo, da se konča trenutna negotovost glede brexita," je dejal.

A vsi nad pogovori niso navdušeni – konservativna stranka je tako razjarjena, da je Mayeva privolila v pogajanja s Corbynom. Ta je medtem britanskim novinarjem povedal, da je od Mayeve med pogovori zahteval "celinsko unijo z EU-jem", omenil pa je tudi možnost drugega referenduma.

Juncker ponuja drugo priložnost

Juncker poudarja, da je EU precej bolj pripravljen na brexit kot Velika Britanija. Foto: Reuters
Juncker poudarja, da je EU precej bolj pripravljen na brexit kot Velika Britanija. Foto: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je sicer danes dal Londonu novo priložnost. Če bo britanski parlament do 12. aprila potrdil ločitveni sporazum z vzdržno večino, je še mogoča kratka preložitev brexita do 22. maja, je dejal danes in opozoril, da je to skrajni rok, saj nato kratka preložitev ne bo več mogoča.

Preložitev brexita morajo sicer potrditi tudi voditelji Evropske unije.

V primeru neurejenega brexita bo Velika Britanija po Junckerjevih besedah prizadeta bolj kot EU, ob tem pa opozarja, da bo morala Velika Britanija v vsakem primeru zagotoviti spoštovanje pravic državljanov in finančnih obveznosti, ki jih je sprejela kot članica Unije, ter poiskati rešitev za irsko mejo, ki v celoti zavaruje velikonočni sporazum in notranji trg.

Od neurejenega brexita bi imeli koristi le nasprotniki globalne ureditve, ki temelji na skupnih pravilih, veselili bi se le populisti in nacionalisti, slavili bi le tisti, ki želijo šibki EU in – nikar se ne slepite – tudi šibko Veliko Britanijo, je opozoril Juncker in zatrdil, da si bo do zadnje minute prizadeval preprečiti brexit brez dogovora.

Theresi May hrbet obrača tudi vse več konservativcev. Foto: Reuters
Theresi May hrbet obrača tudi vse več konservativcev. Foto: Reuters

Odstopil državni sekretar

Za Britanci je sicer še en buren dan, saj je že pred srečanjem Mayeve s Corbynom odstopil državni sekretar na ministrstvu, pristojnem za Wales, Nigel Adams.

V odstopni izjavi je zagovornik trdega brexita zapisal, da je bila "velika napaka", da se je premierka obrnila po pomoč h Corbynu. "Jasno je, da bomo zdaj končali v carinski uniji," je poudaril. "To ni brexit, ki je bil obljubljen volivcem v mojem okrožju, in je v nasprotju z zavezo v našem volilnem programu," je dodal Adams.

"Vi in vaš kabinet ste se odločili, da je dogovor, oblikovan skupaj z marksistom, ki ni še nikoli v politični karieri britanskega nacionalnega interesa postavil na prvo mesto, boljši od izstopa brez dogovora," je še zapisal.

Do pogovorov premierke z vodjo opozicije so kritični tudi drugi člani njene konservativne stranke. Med drugim sta nezadovoljstvo izrazila nekdanji zunanji minister Boris Johnson in vodja evroskeptične skupine konservativnih poslancev Evropska raziskovalna skupina (ERG) Jacob Rees-Mogg.

Minister za brexit Stephen Barcley je v odzivu na te kritike poudaril, da so prav zagovorniki trdega brexita v ERG-ju, ki niso želeli podpreti izstopnega dogovora, ki ga je predlagala vlada, krivi za to, da se mora premierka zdaj pogovarjati z opozicijo. Posledica tega, da poslanci in poslanke niso potrdili dogovora, je "mehkejši brexit ali pa da brexita sploh ne bo", je pojasnil.

Iskanje kompromisa za brexit