Velika Britanija je za en odlog brexita že prosila. Foto: Reuters
Velika Britanija je za en odlog brexita že prosila. Foto: Reuters

Poslancem in poslankam namreč želi dati več časa za potrditev izstopnega sporazuma z EU-jem, ki so ga sicer že trikrat zavrnili. "Potrebovali bomo nadaljnje podaljšanje 50. člena, ki bo kar se da kratko in se bo končalo, ko bomo sprejeli dogovor," je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. 50. člen Lizbonske pogodbe določa postopek izstopa države iz Unije.

Poudarila je, da bodo voditelji 27 držav EU-ja želeli vedeti, zakaj bi brexit znova preložili. Eno preložitev z 29. marca na 12. april so namreč že odobrili. "Jasni moramo biti, za kaj bi potrebovali preložitev, da zagotovimo pravočasen in urejen izstop," je povedala.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po napovedi nove britanske prošnje za odlog brexita pozval k potrpežljivosti. Še vedno namreč ni jasno, kakšen bo končni izid, je zapisal na Twitterju. "Čeprav tudi po današnjem dnevu ne vemo, kakšen bo končni rezultat, bodimo potrpežljivi," je sporočil Tusk.

"Danes ukrepam, da bi se premaknili z mrtve točke," je povedala konservativna premierka, ki je vodji opozicijskih laburistov Jeremyju Corbynu predlagala pogovore o prihodnjih odnosih z EU-jem.

Opozorila je, da bo moral vsak načrt upoštevati zdajšnji predlog izstopnega sporazuma, saj je ta edini, o katerem se je Velika Britanija dogovorila z Unijo. "Zdaj se moramo osredotočiti na naše prihodnje odnose z EU-jem," je poudarila.

Po njenih besedah se morata s Corbynom dogovoriti o načrtu, ki bi ga lahko predložili poslanski zbornici v potrditev še pred 10. aprilom, ko bo izredni vrh EU-ja o brexitu. Če se jima ne bo uspelo uskladiti niti o eni možnosti, pa bo vlada poslancem predlagala več možnosti, da bi ugotovila, "kateri smeri naj sledi", poroča britanski BBC.

Poteza Therese May odpira možnost tesnejših povezav Velike Britanije z EU-jem po brexitu. Laburisti namreč pozivajo k obstanku v carinski uniji in k tesnejšemu odnosu z enotnim trgom, poroča Reuters.

Theresa May Corbyna pozvala k skupnemu iskanju rešitve
Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je sporočil, da premierki pred srečanjem ne bo postavljal pogojev. Foto: Reuters
Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je sporočil, da premierki pred srečanjem ne bo postavljal pogojev. Foto: Reuters

Corbyn: Ne sme biti brexita brez dogovora

Corbyn je v odzivu sporočil, da se veseli srečanja s premierko. Poudaril je, da pred srečanjem ne bo postavljal omejitev, a se bo držal načela, da je treba upoštevati potrebe ljudi, ki so vse poslance in poslanke izvolili v parlament, in potrebo po tem, da se Velika Britanija izogne brexitu brez dogovora. Možnosti vložitve nezaupnice vladi ni izključil.

Je pa premierkin predlog poskrbel za kritike med zagovorniki brexita iz vrst njene konservativne stranke. Med drugim sta nezadovoljstvo izrazila nekdanji zunanji minister Boris Johnson in Jacob Rees-Mogg.

Odlog čim krajši, da bi se izognili evropskim volitvam

"Vlada je pripravljena spoštovati stališče poslanske zbornice," je povedala. Če se bodo poslanci in poslanke odločili za eno od možnosti, bo vložila zakonodajo, s katero bodo implementirali izstopni sporazum, je še pojasnila. To bo treba po njenih besedah storiti pred 22. majem, če Združeno kraljestvo želi, da mu ne bo treba sodelovati na evropskih volitvah, ki bodo med 23. in 26. majem.

Britanska vlada je sedem ur izredno zasedala, potem ko britanski poslanci in poslanke v ponedeljek spet niso večinsko podprli nobene od štirih možnosti izstopa Združenega kraljestva iz EU-ja, o katerih so glasovali. Štiri možnosti, ki so alternativa ločitvenemu dogovoru z EU-jem, so bile obstanek v enotnem trgu, carinska unija z EU-jem, referendum o izstopnem dogovoru in več korakov za preprečitev izstopa brez dogovora.

Britanski volivci in volivke so junija leta 2016 s tesno večino izglasovali izstop države iz EU-ja, prvotni datum za brexit pa je bil 29. marec. Trenutni datum izstopa je 12. april.