Pravila, ki urejajo uvoz osebnega blaga iz Združenega kraljestva v Evropsko unijo, so se po brexitu spremenila. Foto: EPA
Pravila, ki urejajo uvoz osebnega blaga iz Združenega kraljestva v Evropsko unijo, so se po brexitu spremenila. Foto: EPA

Cariniki morajo upoštevati predpise, ki so v veljavi, odkar se je z novim letom končalo prehodno obdobje izstopa Združenega kraljestva iz Unije, poroča BBC. Od tedaj veljajo novi dogovori glede potovanj, trgovine, priseljevanja in varnostnega sodelovanja.

Po pravilih EU-ja potniki zunaj povezave ne smejo uvažati mesa in mlečnih izdelkov za osebno uporabo. "Od brexita naprej v Evropsko unijo ne smete več prinašati nekaterih živil, kot so meso, sadje, zelenjava in ribe," na posnetku televizijske mreže NPO 1 zmedenemu vozniku, ki je z osebnim vozilom s trajektom iz Združenega kraljestva prišel na Nizozemsko, razlaga carinik.

Zaseženo blago ob prihodu na Nizozemsko. Foto: EPA
Zaseženo blago ob prihodu na Nizozemsko. Foto: EPA

Carinik je potnika vprašal, ali je v vseh njegovih sendvičih, ki so bili zaviti v aluminijasto folijo, meso. Ko je dobil pritrditev, je vse zasegel. Presenečen voznik je carinike vprašal, ali lahko obdrži vsaj kruh. "Ne, vse bo zaseženo. Dobrodošli v brexitu, gospod. Žal mi je," je odgovoril carinik.

Zdaj Evropska unija in Združeno kraljestvo predstavljata dva ločena trga. Konec je prostega pretoka, veljajo pa novi predpisi, ki urejajo tudi uvoz osebnega blaga. Evropska komisija je razložila, da so takšne prepovedi potrebne, ker lahko meso ali mlečni izdelki vsebujejo patogene, ki povzročajo različne bolezni živali, kot so prašičja kuga, slinavka in parkljevka, in tako predstavljajo grožnjo živalim po vsej Uniji.

Britansko ministrstvo za okolje, prehrano in podeželje je izdalo smernice za vse, ki potujejo v Evropsko unijo. Komercialne potnike je opozorilo, naj upoštevajo dodatne omejitve uvoza, kot je na primer prepoved vnosa izdelkov živalskega izvora. Obstajajo izjeme, kot so na primer določene količine mleka v prahu za dojenčke, hrana za dojenčke in posebna predelana hrano za hišne ljubljenčke.