V ospredju pozornosti sta te dni tudi potrdilo o cepljenju in vprašanje, katere pravice oziroma privilegije naj zagotavlja. Foto: EPA
V ospredju pozornosti sta te dni tudi potrdilo o cepljenju in vprašanje, katere pravice oziroma privilegije naj zagotavlja. Foto: EPA

Priporočilo, ki ni zavezujoče in opredeljuje najboljše prakse ter članice spodbuja, naj jih upoštevajo, poleg vzajemnega priznavanja hitrih antigenskih testov in testov PCR med članicami Unije vključuje tudi izmenjavo podatkov na digitalnih platformah. Poleg tega obsega oblikovanje skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki naj bo prožen in naj ustrezno upošteva mutacije virusa, in opredelitev okoliščin, v katerih se svetuje uporaba teh testov, na primer v primeru stikov potrjenih primerov in izbruhov bolezni.

Nevarnost novih sevov novega koronavirusa

Članice so dogovor v okviru pisnega postopka dosegle dober mesec po tem, ko je Evropska komisija predstavila predlog priporočila. Komisija je s podjetjema Abbott in Roche podpisala okvirno pogodbo za nabavo več kot 20 milijonov hitrih antigenskih testov v vrednosti do 100 milijonov evrov, ki naj bi bili članicam EU-ja na voljo od začetka tega leta.

Kaj bo s cepljenjem v EU-ju? O tem voditelji članic

Kakšno bo potrdilo o cepljenju?

V središču pozornosti sta te dni tudi potrdilo o cepljenju in vprašanje, katere pravice oziroma privilegije naj zagotavlja. V razpravi voditeljev članic Unije je bilo doslej po navedbah virov pri EU-ju veliko vprašanj o preglednosti in časovnem okviru dobav različnih cepiv.

Za zdaj prevladuje prepričanje, da bi morale meje ostati odprte, hkrati pa se pojavljajo pozivi k omejitvi nenujnih potovanj. Poleg tega pozivajo tudi k temu, da bi moralo biti potrdilo o cepljenju na tej točki zdravstveni, ne potovalni dokument. Slišati je bilo tudi, da bi bilo treba zagotoviti več solidarnosti s tretjimi državami.

Von der Layen predlaga "temno rdeča območja"

Resnost razmer ob pojavu novih sevov virusa terja natančnejšo opredelitev najbolj tveganih predelov v EU, zato Evropska komisija predlaga uvedbo nove kategorije "temno rdečih" območij, kjer naj bi bila vsa nenujna potovanja močno odsvetovana, je po virtualnem vrhu EU povedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Voditelji članic EU so se strinjali, da pojav novih sevov virusa terja ohranitev ali okrepitev omejitvenih ukrepov, okrepitev genomskega sekvenciranja in pospešitev cepljenja, je povzel predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

V povezavi z vprašanjem potrdil o cepljenju so se strinjali, da je treba najprej opredeliti zdravstveni vidik dokumentov, ki bodo potrdili, da je bila oseba cepljenja, pozneje pa bodo razpravljali o tem, katere pravice oziroma privilegije naj takšna potrdila zagotavljajo.