ZDA ne želijo ukiniti zahteve za vizume za državljane Poljske, Cipra, Romunije, Hrvaške in Bolgarije. Foto: Pixabay
ZDA ne želijo ukiniti zahteve za vizume za državljane Poljske, Cipra, Romunije, Hrvaške in Bolgarije. Foto: Pixabay

Da bi pridobili vizum ETIAS, bodo morali ameriški državljani predložiti "veljaven potni list, kreditno ali debetno kartico in elektronski naslov". Mladoletniki bodo lahko še naprej vstopali v schengensko območje brez tega vizuma in bodo za potovanje potrebovali le potni list.

Kot so po poročanju britanskega Independenta sporočili iz Unije, je namen novih omejitev "izogniti se dodatnim problemom z nezakonitimi migracijami in terorizmom". Dodali so, da bo vizum ETIAS po pridobitvi veljal tri leta.

Tiskovni predstavnik Unije je pojasnil, da bo vizum ETIAS omogočal večkratni vstop v schengensko območje, s čimer bo spodbujal turizem, a obenem zagotavljal visoko stopnjo mednarodne varnosti.

Večina državljanov članic EU-ja lahko potuje v ZDA brez vizuma, kar pa ne velja za državljane Poljske, Cipra, Romunije, Hrvaške in Bolgarije.

EU je večkrat pozval k ukinitvi teh omejitev. Leta 2016 je Evropska komisija objavila poročila, v katerem je ZDA pozvala, naj zahtevo za vizume umaknejo, da bi zagotovili "polno vizumsko vzajemnost".