EU je bil kritičen do Ankare, ta pa Uniji očita pretirano kritičnost. Foto: Reuters
EU je bil kritičen do Ankare, ta pa Uniji očita pretirano kritičnost. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Erdogan meni, da bi bila velika napaka, če bi se EU odrekel Turčiji. Foto: Reuters

"Če me sprašujete, ali smo dosegli kakšno rešitev ali kompromis, je odgovor ne," je vrh povzel predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je obenem poudaril, da je treba nadaljevati dialog tudi v teh težkih okoliščinah, saj imata strani pomembne skupne interese.

EU je po Tuskovih besedah v Varni odprl niz občutljivih vprašanj, kot so spora Turčije s Ciprom in Grčijo, turška vojaška operacija v Siriji in avtokratski ukrepi predsednika Recepa Tayyipa Erdogana po spodletelem državnem udaru julija 2016.

Predsednik Evropskega sveta je ponovil sklepe nedavnega vrha EU-ja, ki je obsodil nezakonita dejanja Turčije, ki Cipru preprečujejo izkoriščanje zemeljskega plina, in izrazil resno zaskrbljenost zaradi pridržanja dveh grških vojakov v Turčiji.

Potem ko je Erdogan sporočil, da bo po zasedbi Afrina na severu Sirije nadaljeval čezmejno operacijo turške vojske v mestu Tal Rifat, je EU ponovil zaskrbljenost zaradi vojaške operacije Ankare.

Prav tako so predstavniki Unije izpostavili zaskrbljenost zaradi slabšanja demokratičnega položaja v Turčiji. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je dejal, da bi bil čas, da se izredno stanje konča.

Erdogan poudaril željo po članstvu v Uniji
Tudi Erdogan je ponavljal znana stališča. Poudaril je željo po hitrejšem napredovanju na poti k članstvu v Uniji, po vizumski liberalizaciji in po hitrejšem izplačilu finančne pomoči za sirske begunce v Turčiji. Kot je dejal, bi bila velika napaka, če bi bila Turčija izpuščena iz širitvenega procesa Unije.

V odziv na kritike zaradi turškega vojaškega posredovanja v Siriji je Erdogan poudaril, da Turčija ukrepa proti teroristom, kar prispeva tudi k varnosti v Evropi, in da zaradi tega ne bi smela biti tarča, kot je dejal, neutemeljenih kritik.

Šele ko EU, zlasti nekatere članice, ne bo več pretirano kritičen, bo mogoče v celoti izkoristiti potencial sodelovanja, je še poudaril turški predsednik.

Pozivi k prekinitvi pogajanj
Medtem Avstrija in Evropski parlament zaradi Erdoganovih potez odločno pozivata k prekinitvi pristopnih pogajanj s Turčijo. A soglasja za to za zdaj ni bilo, saj je Turčija za Unijo pomembna partnerica, zlasti pri zaustavljanju prebežnikov in na področju energije.