ESČP  je v sodbi poudaril, da preprečevanje širjenja sovražnega govora ni cenzura. Foto: BoBo
ESČP je v sodbi poudaril, da preprečevanje širjenja sovražnega govora ni cenzura. Foto: BoBo

Veliki senat sodišča (ESČP) je v primeru Delfi AS proti Estoniji pritrdil odločitvi estonskega vrhovnega sodišča, ki je Delfi AS, ki upravlja novičarski portal, obsodilo na denarno kazen zaradi objavljenih sovražnih komentarjev.

Sodba sicer velja le za konkreten primer, in ne samodejno tudi za druge medije in druge države. Presoja posameznih primerov je še vedno na ramenih lokalnih sodišč, je poudaril ESČP.

Odločitev sodišča v Strasbourgu tako prihaja v času, ko v Sloveniji poteka javna razprava o prenovi zakona o medijih. Osnutek zakona predvideva, da bi odgovorni uredniki medijev postali odgovorni za komentarje in drugi avdiovizualni material, ki ga bralci objavijo na njihovih spletnih straneh. Komentar, ki ni v skladu z objavljenimi pravili, pa bi moral biti v najkrajšem možnem času umaknjen. Nekateri kritiki tovrstnih ukrepov ob tem opozarjajo, da gre za prikrito uvajanje cenzure na spletu.

Sodišče meni, da ne gre za cenzuro
A sodišče v Strasbourgu se s kritikami ne strinja. V sodbi so poudarili, da obveznosti portala pri omejevanju razširjanja sovražnega govora in pozivanja k nasilju ni mogoče primerjati s cenzuro. Z objavljanjem spornih komentarjev so tudi služili, pri čemer so imeli vsa sredstva za umik žaljivih vsebin, že preden je to zahteval odvetnik ladijskega podjetja.

Primer sega v januar 2006, ko je Delfi, eden največjih estonskih novičarskih portalov, objavil članek o lokalnem ladjarju AS Saaremaa Laevakompanii, ki je pozimi uvedel novo ladijsko linijo do estonskih otokov. Lomljenje ledu z ladjami je preprečilo vožnjo tistim, ki se pozimi z avtomobili vozijo prek zamrznjenega morja, zaradi česar so bili prisiljeni uporabljati trajekte. Bralci so se na to ogorčeno odzvali, nekateri med njimi tudi z zelo ostrimi komentarji. Eden od uporabnikov je "judovskemu" lastniku podjetja grozil, da bo "gorel v lastni ladji".

Ladjar je Delfi nato tožil za odškodnino in tožbo povsod dobil. ESČP je Delfijevo pritožbo, da je bila kršena njegova pravica do svobode izražanja, dvakrat zavrnil. Obenem je razsodil, da odškodnina 320 evrov, ki jo je estonsko vrhovno sodišče naložilo podjetju Delfi, ni bila previsoka.