Slovenija
Mojca Prelesnik
Informacijska pooblaščenka predlagani noveli zakona nasprotuje. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

Dodaj v

Informacijska pooblaščenka svari pred vsiljeno cenzuro v medijih

Določbe niso skladne z zakonodajo Evropske unije
4. junij 2015 ob 16:14,
zadnji poseg: 4. junij 2015 ob 16:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik opozarja, da bi lahko osnutek novele zakona o medijih zadušil svobodo tiska in izražanja, saj pomeni pretirano širjenje odgovornosti medijev za vsebino uporabniških komentarjev.

Z novelo zakona o medijih želi ministrstvo za kulturo zmanjšati pojav sovražnega govora, še zlasti v spletnih medijih, in odgovornost za vsebino komentarjev, ki jih pod prispevke pišejo bralci, prenesti na odgovornega urednika medija. Novela med drugim določa, da bo moral odgovorni urednik oblikovati pravila za izbiro in vključitev komentarjev, jih javno objaviti v mediju, hkrati pa bo moral vsak komentar, ki ne bo skladen s temi pravili, čim prej umakniti. V nasprotnem primeru je zanj predvidena globa od 500 do 5.000 evrov.

Vsiljena cenzura
Informacijska pooblaščenka omenjeni ureditvi nasprotuje, saj je, kot je zapisala, ni mogoče razlagati drugače, kot da bodo morali mediji pred objavo preveriti in odobriti prav vse komentarje. Ob tem obstaja bojazen, da bodo mediji komentarje zavračali zaradi strahu pred globami. Po mnenju Prelesnikove gre za vsiljeno cenzuro in resno nevarnost za svobodo tiska in izražanja.

V sporočilu za javnost je še opozorila, da predlagane določbe niso skladne z zakonodajo Evropske unije. Ta državam članicam izrecno prepoveduje, da bi ponudnikom storitev gostovanja vsebin predpisala tovrstno splošno obveznost nadzora nad zakonitostjo uporabniških vsebin.

Rešitve je treba iskati drugje
Prelesnikova sicer pozdravlja namero kulturnega ministrstva v boju proti sovražnemu govoru na spletu, vendar opozarja, da so za to na voljo primernejša sredstva. Predlagane rešitve kulturnega ministrstva tako dušijo svobodo tiska in izražanja, kar je značilnost držav z močno državnim nadzorom tiska, z izrazitim učinkom zastraševanja pri svobodnem uveljavljanju človekovih pravic.

Ne gre prezreti, da ima prav komunikacija prek spletnih medijev in platform v sodobni informacijski družbi vedno večjo vlogo, zato je rešitve treba iskati drugje, je sklenila informacijska pooblaščenka.

Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
G.Bruno
# 04.06.2015 ob 16:41
Meni to vse diši po slovenski verziji ACTA. ACTA je bila sicer zavrnjena v EP, Slovenija (oz. njeni poslanci) pa jo je brez pomisleka podpisala. Jaz vidim tukaj uvedbo cenzure v Sloveniji skozi stranska vrata in ponovno uvedbo verbalnega delikta, ki smo ga v Jugoslaviji tako dobro poznali.
Prav zaradi tega me čudi mlačen odziv v javnosti. ACTA
Medtem, ko se politika postavlja nad vse norme in ščiti svoje obsojence, hoče nam nadeti nagobčnik. Kaj mislite, koliko kritičnih komentarjev bo ostalo na MMC, če se bo urednik bal, da ga bodo klicali na odgovornost ali celo tožili?
Sebastjan666
# 04.06.2015 ob 17:05
A bo kaj revolta na ulicah?

Kaj, a vsakdo, ki bo rekel kaj čez skorumpirane slovenske levo-desne politike bo brisan?

Kaj bomo lahko samo rekli hvalnice lopovom v parlamentu?

Ministrstvo za kulturo je strah, da bi se širil sovražni govor?
Ja, seveda.

Kako to, da se ministrstvo za kulturo ne zavzema, javno in v parlamentu, da bi se sodilo in pozaprlo lopove, ki že 25 let kradejo državo preko tega ministrstva, preko zavodov za kulturo itd......
Kdaj se bo obelodanilo imena teh, ki kradejo davkoplačevalski denar? Nikoli.

Delajmo vse, da ščitimo lopove in sistem.

Kdo se boji resnice in dela vse, da se resnice ne širijo po javnih medijih?

No, da vidimo katerim izvoljencem ljudstva se gre za demokracijo?
Crveni
# 04.06.2015 ob 17:05
Novela Zakona o medijih je grožnja demokraciji!
tomtom
# 04.06.2015 ob 16:43
cenzuro nam vsiljujejo razni mirovni inštituti... Kateri politični opciji pripadajo, pa vsi vemo
mb128
# 04.06.2015 ob 18:15
Cenzura?! Zakaj že izumljate toplo vodo?! Zakaj moram jaz na TUJIH SPLETNIH STRANEH zvedeti kaj o moji domovini in nato doživeti (ODOBREN) POVZETEK na kakšnem našem portalu čez kakšna dva dni?! Kaj je to? A cenzura ali samo zavajanje?! Kaj naj še doživim?! A mi boste slučajno blokirali dostop do tujih novičarskih portalov?!
luxmundi
# 04.06.2015 ob 16:57
G.Bruno,

Res, tudi mene to zelo skrbi, pa še zelo malo se o tem govori oziroma poroča, kaj šele, da bi se to problematiziralo. Korak za korakom nam to demokracijo (kolikor jo sploh imamo) najedajo in z vsakim takšnim zakonom smo bližje totalitarizmu. Socializem / Komunizem bomo očitno samo menjali v neko obliko fašizma, pa večina sploh opazila ne bo.
aristotel
# 04.06.2015 ob 19:13
Tega ni niti na madzarskem. Clen 133 se vraca. Elite ne prenesejo kritike.
zemljemerec
# 04.06.2015 ob 17:05
cenzura mora biti za vulgarne izraze in ne za različno mnenje.
viper81
# 04.06.2015 ob 17:46
Celotna novela o medijih je za v smeti, na čelu s kvotami in definicijo slovenske glasbe.
awesome1
# 04.06.2015 ob 19:49
Cenzura je že prisotna.

Ne smemo povedati, kako ustvarjamo denar kot dolg, ampak raje zaničujemo tiste, ki ga ne morejo odplačati.

Nikoli ne smemo povedati zakaj dolg eksponentno raste pri vseh uspešnih narodih. :)

Nikoli ne smemo povedati zakaj je nujnost tega finančnega sistema stalna eksponentna rast, če želimo, da ta sistem preživi. :)
anonimator
# 04.06.2015 ob 19:32
Vedno bolj se kaže, da je vseeno, kdo je na oblasti: Veliki Brat iz zakulisja vedno z nevidno roko vodi zadeve sebi v prid. Demokracija je privid.
DišečaKava
# 05.06.2015 ob 07:58
Definicijo sovražnega govora so tako raztegnili, da vse skupaj že meji na hudo obliko paranoje.

Čez par let bomo še samo hvalili in drug drugemu "lezli v rit".

Vsi enaki, vsi neumni.
DrMatilda
# 04.06.2015 ob 19:37
Jaz največ izvem iz osebnih izkušenj, pa iz pouličnih tračev, nato iz komentarjev pod novicami na portalih, in šele na koncu sem vesel, da so se tudi mediji končno razpisali o tem, tako da...
DrMatilda
# 04.06.2015 ob 20:09
Mogoče bi rad nekdo pri nas samo še uzakonil novo sodno prakso, glede na to koliko ljudi je že bilo ovadenih, preiskanih in obsojenih, ker naj bi užalili določene javne uslužbence. Patetično, s čim vse se brani sodobni (l&d) fašizem.
dvorednik
# 04.06.2015 ob 17:24
Ha,ha,ha.... Svoboda govora pa to. Ja, ko je treba pljuvati po Rusih, Muslimanih, po Mohamedu, "teroristih" po vsem kar zahodni mediji demonizirajo svoboda govora velja. Toda bog ne daj v svobodi govora omeniti zlodela zahoda, Izraela, židov, RKC.... takoj je tu cenzura in blokada uporabniškega imena.
libres
# 04.06.2015 ob 22:11
@ zemljemerec: cenzura mora biti za vulgarne izraze in ne za razlicno mnenje.

Odlicno povedano, tocno tako.
cenzura je lahko le za (pre)vulgarne izraze.

Se pa ze dalj casa sprasujem, ce so ti komentarji omogoceni pravzaprav le z namenom poskrbeti za vsaj majhen ventil, skozi katerega naj bi se sproscale napetosti v druzbi, da se ne bi naenkrat huje razpocile na cesti...
Sebastjan666
# 04.06.2015 ob 19:39
Kaj bo gospa Prelesnikova pisala na odgovorne resorje v Bruselj in še kam, da bo obvestila, kaj naši skorumpirani izvoljenci ljudstva pripravljajo?

Zanima me tudi, če ta stvar pride v DZ, kateri demokratično izvoljeni skorumpirani poslanci, bodo glasovali za kemično prečiščeno svobodo govora.

Verjetno prav tisti, ki so glasovali za, ko se je glasovalo, da si lahko demokratični kriminalec in poslanec hkrati.

Zahtevam tudi odstop skorumpirane ministrice za kulturo in vseh, ki pripravljajo to novelo. Ne samo to, tudi kazni, ker kar je preveč je pa preveč. Kaj ni že dovolj, da se na vašem ministrstvu krade leta in leta, pa nič ne naredite v tej smeri, vi bi pa delali cenzuro svobode govora, ker levim in desnim skorumpirancem ne paše, da se javni medij, katerega se plačuje prisilno ali samovoljno, ne sme uporabljati kot obliko svobode komentiranja.

Seveda, skorumpirance in kriminalce najbolj skrbi sovražni govor državljanov. Milijarde pokradenega denarja zaradi politikov, ki so jih pokradli in zaradi katerih je država na psu, to pa ni problem. Sovražni govor is public enemy No.1.

Bravo.
DrMatilda
# 04.06.2015 ob 19:16
Ta novica pomeni, da nas želijo izbrisati ali celo sodno preganjati, ker povemo o čem razmišljamo. Nas želijo preganjati, navadne civilne državljane, ki očitno izpolnjujejo svojo državljansko dolžnost in spremljamo novice, ki nam jih posredujejo mediji. Lahko torej poslušamo in ubogamo, to ni nezakonito, če pa poveš kaj si misliš ali kar si nekje pač slišal, si pečen. A ni to malo brez veze?
Ni fer, da se uredništvo izogiba odgovornosti, to je njihov medij, oni služijo, mi imamo s tem lahko samo stroške, kljub temu nosimo del odgovornosti, medtem ko bi se naj urednike popolnoma razbremenilo. Glejte, če bi bil jaz lastnik medija, bi pregledal vsako objavljeno malenkost oziroma bi zaupal par študentom, da to počnejo v mojem imenu, ne zaradi odgovornosti ampak zaradi kvalitete.
Kaj lahko sploh narediš narobe, tudi če uporabljaš najbolj prepovedane besede, če je komentar smiseln in ne ovira komunikacije, je najbrž v redu. Mi ne moremo cenzurirati eden drugega, lahko pa se kritiziramo in komentiramo, drugače povedano, vsakdo lahko piše kar hoče, vendar če njegove trditve ne zdržijo trezne presoje, si je najbrž sam kriv, če je izpadel bedak, niti v tem ne vidim nacionalnega interesa, da bi se komu preprečevalo izražati svojo zmoto. Komentarji niso novica, mi nismo novinarji, naša mnenja nimajo nobene strokovne teže, kdor verjame vse kar vidi, mu je pač težko pomagati, se pa da. Ker v tem je prednost teh novih virtualnih medijev, da skupaj z novico, poteka tudi odziv in sicer v realnem času, na ta način lastniki medijev vidijo kaj nas zanima, pa tudi kako razmišljajo nove generacije, kako civilna sfera dejansko vidi in čuti stvari, ki se tičejo nas vseh.
Mogoče se komu zdijo določene vsebine sporne, žaljive, pa jih preprosto pobrišite, če jih ni več, so bile zagotovo nedostojne ali oslarije, ne pa vdirat v domove in pobrat vso računalniško opremo, ker je nekdo povedal nekaj, kar sicer čivkajo že vrabčki na drevesih. Če ni res, bomo vsaj vedeli, da so bile to neumnosti, če je, potem bi bilo verjetno represijo bolje usmeriti proti odgovornim javnim uslužbencem in izpostavljenim posameznikom, ki se jih zadeva morda tiče, mar ne?
Moderna evgenika se ukvarja z vprašanjem, če lahko par ljudi laže, ali to pomeni, da lahko lažemo vsi? Hipoteza je dala presenetljive rezultate, otrok se začne lagati že pri dveh letih starosti, vsak otrok, glede na to, da je večina realnosti, ki jo zaznavamo zgolj fizikalno biološka iluzija, je laž nujno zlo, sicer bi znoreli. Drugače povedano, ljudje ves čas lažemo, od povezav v posameznikov možganih je odvisno kako si je zapomnil preteklost, ki ni objektivna in enaka za vse, z izražanjem opisujemo svoj vtis, ne pa neko nevtralno in stvarno stanje. Lažemo torej zato, ker smo ljudje, zlonamerne laži lahko preštejemo na prste oziroma jih najdemo v vsakdanjih novičkah, ki nam jih servirajo mediji, ne zaradi resnice, zaradi posledic za navadne ljudi.
Praaslovan
# 04.06.2015 ob 17:53
Cenzura je huda, na Siolu sem napisal ♥TITO♥ in so mi zablokirali profil z izgovorom, da ne dovoljujejo grafičnih simbolov, popolnoma nesorazmeren ukrep.
cairns
# 05.06.2015 ob 08:44
Informacijska pooblaščenka svari pred vsiljeno cenzuro v medijih

To popolnoma drži. Vsako drugačno mnenje, ki se bo razlikovalo od uradnega, bodo razglasili za sovražni govor. To se dogaja tudi sedaj.
Kdor ima npr. drugačno mnenje o afriških ilegalcih, je takoj označen za rasista, ksenofoba in antiislamista.
Juzer mk2
# 05.06.2015 ob 09:56
S cenzuro se bo dalo fino vsiljevat določene politične ideje in čistit prostor alternativnih pogledov.

Stari dobri časi, ko je bilo ne-strinjanje z uradno politiko, prepovedano :)
pobrisan
# 05.06.2015 ob 09:29
zemljemerec

Problem rešen...ukinit komentarje !
---------------

To so uvedli pri Dnevniku in od takrat njihove spletne strani ne obiskujem. Pa verjetno še marsikdo. Tudi pri Delu grejo komentarji najprej skozi "filter", zato tudi njih več ne obiskujem.
Krissssss
# 05.06.2015 ob 08:22
jureimacure
# 04.06.2015 ob 21:31
Jezus Marija, še to mi boste uzel.
leondejan1
# 04.06.2015 ob 22:10
pa ti niso normalni vzeti nam hočejo še tisto nekaj malega svobodo.
samo nekaj lahko rečem, kar je rekel Wallace.
"may takes our lives but they never take our FREEDOOOOOOOM"

zato prosim da ta zakon pade.
Šamolin
# 05.06.2015 ob 10:53
Cenzura je prisotna že zelo dolgo in deležni so je le tisti ki napišejo resnico katere ta namišljena elita ni zmožna prenesti.V svojem strahu se zateka skrajnim demokratičnim prijemom kakršne se je posluževala neka država ki je ob svojem koncu doživljala najvišjo obliko demokracije - Nemška demokratična republika ali DDR :)
sagoza
# 04.06.2015 ob 23:13
kdo pripravlja osnutek novele zakona, ime in preimek prosim.

ta portal, vsaj v mojem primeru korektno briše tiste moje objave, ki so močno prešle mejo dobrega okusa (to ni cenzura). tako da to početje odobravam, saj me sili v to da iščem bolj znosen način izražanja. Vendar, ko bom enkrat opazil, da se moji komentarji cenzurirajo, potem pa adio! ker nima nobenega smisla več. zaenkrat tega občutka nimam, zato tudi cenim MMC.

MMC ima še velike rezerve da izboljša uporabnost in kvaliteto, lahko se sami zaščitite na način da vas ne bodo od zunaj omejevali, plačajte čeferinu in bo rešeno, saj boste le tako prispevali k krepitvi demokracije v družbi, v nasprotnem pa nas utapljali v bedo, že tako smo izgubljen primer.
G.Bruno
# 04.06.2015 ob 17:41
dvorednik
Ja, ko je treba pljuvati po Rusih, Muslimanih, po Mohamedu, "teroristih" po vsem kar zahodni mediji demonizirajo svoboda govora velja. Toda bog ne daj v svobodi govora omeniti zlodela zahoda, Izraela, židov, RKC.

Če pogledam t.i. "ruske teme", je ravno obratno.
zozozo
# 04.06.2015 ob 19:45
Ta državam članicam izrecno prepoveduje, da bi ponudnikom storitev gostovanja vsebin predpisala tovrstno splošno obveznost nadzora nad zakonitostjo uporabniških vsebin.

To pa nima nobene zveze s komentarji na spletnih medijih. Ponudniki storitev gostovanja vsebin so tisti, ki prodajajo prostor za spletna mesta na svojih strežnikih.
barezi
# 04.06.2015 ob 17:36
Politični kriminalci nočejo da se javno piše o njihovih nečednostih. Ura je že pet čez dvanajsto. Podpri neodvisno neparlamentarno politiko, da bomo lahko imeli možnost postati normalna družba.
libres
# 05.06.2015 ob 09:02
@gisky
cudovito, Neil Gaiman! Yess- tudi offend,mock, insult, rage, deny...poleg drugega (sicer najbrze pametnejsega...) nastetega! Bravo!
zemljemerec
# 04.06.2015 ob 17:54
Problem rešen...ukinit komentarje !
Afterburner
# 04.06.2015 ob 17:02
V sporočilu za javnost je še opozorila, da predlagane določbe niso skladne z zakonodajo Evropske unije. Ta državam članicam izrecno prepoveduje, da bi ponudnikom storitev gostovanja vsebin predpisala tovrstno splošno obveznost nadzora nad zakonitostjo uporabniških vsebin.

EU nikoli ni imela in tudi nima na oblasti komunistov, ki kot vemo, so v vseh deželah, kjer so imeli ali pa njihovi ideološki dediči še vedno imajo oblast v svojih rokah, uvedli politično enoumje. Posledica takega načina vladanja, pa je tudi zelo močna cenzura javnega izražanja ljudi.
Če bo osnutek zakona o medijih, kakršnega predlaga aktualna vlada sprejet, pomeni, da se bo Slovenija zopet pogreznila globoko v pretekle mračnjaške čase enoumja in stroge cenzure javnega izražanja ljudi. To pa bo potrebno na vsak način preprečiti, sicer bo dejansko zavladalo politično enoumje, potop Slovenije pa bo posledično neizbežen.
Prepričan sem, da to ni bil cilj osamosvojitve Slovenije izpod terorističnega komunističnega škornja, da bi kasneje zopet stopili vanj.
Branko57
# 04.06.2015 ob 17:25
zavračanje komentarjev na rtvslo ni nobena grožnja za demokracijo, k večjemu ščitenje državljanov pred neumnostjo. večji svetovni mediji si pravgotovo ne bi dovolili tako nizkotnih komentarjev kot jih lahko zasledimo pri nas, toliko trolanja, provociranja, sovražni govor je proti temu zanemarljiv.
Vipavec
# 04.06.2015 ob 18:41
Koliko znaša plača informacijske pooblaščenke? Pesek v oči.
Zakaj jo že rabimo?
Kazalo