Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, se je odzval tudi na incident ob začetku predsedovanja Slovenije. Foto: Reuters
Frans Timmermans, izvršni podpredsednik Evropske komisije, se je odzval tudi na incident ob začetku predsedovanja Slovenije. Foto: Reuters

Izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen za zeleni dogovor, se je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Delo med drugim odzval tudi na bojkot skupinskega fotografiranja na Brdu pri Kranju ob prevzemu slovenskega predsedovanja. Spomnimo, premier Janez Janša je evropskim komisarjem na uradnem srečanju na Brdu pred tem kazal fotografijo z mariborskega prvomajskega piknika, na katerem je bilo tudi nekaj sodnikov, kar naj bi bil dokaz, da stranka SD obvladuje pravosodje. Na vprašanje, zakaj se je odločil za bojkot, je bil njegov odgovor kratek in jedrnat: "Zame ima vse to opraviti z vladavino prava."

"Za delovanje naših demokracij in naše Unije je spoštovanje vladavine prava ključno. Zveni nekoliko abstraktno, a je zelo konkretno. Demokracija niso le volitve in pridobitev večine, nato pa lahko počneš, kar hočeš. Demokracija lahko deluje samo, če ti na oblasti spoštujejo delitev oblasti, njen zakonodajni in sodni del. To je bistveno za delovanje naših družb."

Sorodna novica J. Janša: Evropska unija je del rešitve. U. Von der Leyen: Smo na točki preobrata za EU.

Osebni napadi ter obrekovanje sodnikov in članov evropskega parlamenta s prikazovanjem fotografij in namigovanjem, da počnejo nekaj neprimernega ali da to pomeni, da ne moreš zaupati pravosodnemu sistemu ali da je ta korumpiran, po njegovem mnenju pomeni nespoštovanje vladavine prava in delitve oblasti. "Del delovanja demokracije je, da pustiš pravosodje v njegovi vrednosti. Za sodnike ni absolutno nič narobe, če se srečujejo s politiki, se skupaj z njimi fotografirajo in imajo politične poglede, ki se ne izražajo v njihovi pristranskosti ali profesionalizmu. Namigovanje na kaj drugega je vrsta obrekovanja sodnikov ter po mojem mnenju napad na pravosodje in nespoštovanje vladavine prava," je bil oster sogovornik.

Demokracija niso le volitve in pridobitev večine, nato pa lahko počneš, kar hočeš. Demokracija lahko deluje samo, če ti na oblasti spoštujejo delitev oblasti, njen zakonodajni in sodni del. To je bistveno za delovanje naših družb.

Timmermans o tem, kaj pomeni demokracija

Na očitke slovenskega premierja Janeza Janše, da je bil njegov bojkot skupinskega fotografiranja politična provokacija, je Timmermans odgovoril, da je odziv na kritiko substance, ki jo je izrazil tudi zdaj, zelo pogosto oseben. To je po njegovih besedah odvračanje in nima nič z njim osebno: "Če ima premier kaj povedati o vsebini moje kritike, bi moral povedati to. Odzval se je le z napadom name in na mojo integriteto. To ni zelo močan argument." Kot je še dejal, ne deli vizije politike, po kateri napadeš vsakogar, ki se ne strinja s tabo. "Tako demokracija ne deluje. Demokracija deluje samo s spoštovanjem razlik."

Sorodna novica "Očitno je, da se komisija ne namerava odmakniti od problematičnih točk v primeru Slovenije"

"Vladavina prava pomeni, da nihče ni nad zakonom"

Na vprašanje o dilemah glede samega koncepta vladavine prave v državah članicah pa je izvršni podpredsednik Evropske komisije odgovoril, da "vladavina prava pomeni, da nihče ni nad zakonom". Četudi si premier ali na oblasti, zate velja zakon povsem enako kot za vsakega drugega državljana. Občasno ne boš zadovoljen s tem, kar pravo dela, a ga boš spoštoval, je predstavil svoje razumevanje koncepta vladavine prave. Tistim, ki spodkopavajo vladavino prava, pa je po njegovem mnenju skupno to, da želijo nadzirati pravo, mu dajati navodila ter si zagotoviti nadzor nad sodniki in sodišči. Kar ga preseneča, je to, da se tisti, ki pravijo, da se borijo proti komunizmu ali komunistom, dejansko vračajo k metodam, ki so jih takrat uporabljali. "V komunističnem sistemu je sodišče včasih pred izrekom sodbe poklicalo sedež partije, ki je na koncu odločila. Nikoli nočemo več nazaj v ta sistem. Sodnik mora odločiti na podlagi zakona in neodvisno od političnega pritiska, če je to všeč politikom ali ne. To je delitev oblasti," je bil jasen Timmermans.

Sorodna novica Janša z videom o svobodi medijev poskrbel za začudenje in ogorčenje bruseljskih novinarjev

"Osebni napadi zmotijo in begajo ljudi, češ, zakaj to počnejo"

"Evropa je zelo naklonjena Sloveniji. Nikjer ni negativnih občutkov do Slovenije. Obratno. Ali bo predsedovanje uspešno, je popolnoma odvisno od slovenske vlade. Osebni napadi zmotijo in begajo ljudi, češ, zakaj to počnejo. Zakaj je to treba? Rekel bi, da se izognite vsemu temu. Poskusite biti dobri predsedujoči. Za to je veliko možnosti," pa je dejal v odgovoru na vprašanje, koliko lahko zadnje ravnanje slovenske vlade in premierja postane težava za predsedovanje Svetu EU-ja.

"Kar res želim, je skupno delovanje med predsedovanjem na pozitiven način. To bi bilo sporočilo, onkraj politike in kontroverz, slovenskim ljudem, kako pomembni so v Evropi. Slovenija je v zadnjih 30 letih pokazala toliko predanosti svobodi, da ostajam optimističen. Tudi obdobje političnih napetosti bo preseženo. Res računam na modrost slovenskih ljudi," je povedal Timmermans.