Južna Koreja je za ZDA, Japonsko in Kitajsko četrta najpomembnejša gospodarska partnerica Evropske unije, saj je njuna blagovna menjava leta 2008 znašala 65 milijard evrov. Foto: EPA
Južna Koreja je za ZDA, Japonsko in Kitajsko četrta najpomembnejša gospodarska partnerica Evropske unije, saj je njuna blagovna menjava leta 2008 znašala 65 milijard evrov. Foto: EPA

Gre za najpomembnejši tovrstni sporazum, kar jih je Evropska unija sklenila s tretjimi državami, in prvi sporazum, ki ga je sklenila z azijsko državo. Sporazum narekuje, da bosta partnerici v prihodnjih petih letih odpravili skoraj vse, dolgoročno pa vse uvozne dajatve in številne necarinske ovire. Evropski izvozniki industrijskih in kmetijskih izdelkov v Južno Korejo bodo oproščeni plačila carine, s čimer naj bi ob popolni ukinitvi carin na leto prihranili 1,6 milijarde evrov.

"Ta sporazum je daleč najpomembnejši trgovinski sporazum, kar jih je Evropska unija sklenila s kakšno državo, in prvi sporazum o prosti trgovini z azijsko državo," je poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, ter ob tem izrazil upanje, da mu bo sledila cela generacija podobnih sporazumov.

Sporazum po zapletih z Italijo le podpisali
Sporazum so podpisali evropski komisar za trgovino De Gucht in belgijski zunanji minister Steven Vanackere v imenu predsedstva EU-ja ter korejski minister za trgovino Kim Jong-hoon ob robu vrha EU-ja in Južne Koreje v Bruslju. Navzočni so bili tudi Barroso, predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in južnokorejski predsednik Lee Myung Bak.

Sporazum je bil parafiran že oktobra lani, a se je pri dokončni potrditvi zapletlo z Italijo, ki se je bala, da bo sporazum ogrozil Fiat. Italija je na koncu popustila v zameno za odlog pri uveljavitvi sporazuma. Sporazum bo začel v čakanju na ratifikacijo v vseh članicah Unije in Južni Koreji začasno veljati julija prihodnje leto.

Južna Koreja je za ZDA, Japonsko in Kitajsko četrta najpomembnejša gospodarska partnerica Evropske unije. Njuna blagovna menjava je leta 2008 znašala 65 milijard evrov.

Sporazum z Unijo si želi tudi Japonska
Podpis sporazuma o prosti trgovini z Južno Korejo je spodbudil tudi druge azijske države, med njimi Japonsko, ki je v torek izrazila upanje, da bi lahko spomladi prihodnje leto z Unijo začela pogajanja o tovrstnem sporazumu. Evropski komisar za trgovino Karel De Gucht možnosti ni izključil, a je previdno dejal, da je še prezgodaj za kakršne koli zaveze glede tega.

Evropska unija se je v torek tudi z Malezijo dogovorila, da bodo začeli pogajanja o trgovinskem sporazumu, pogajanja z Indijo in Singapurjem pa že potekajo. Še letos naj bi začeli tudi pogajanja z Vietnamom, nato pa morda še z Indonezijo, Tajsko in Japonsko.