Avstrijski policisti na Šentilju pregledujejo tovornjake. Foto: BoBo
Avstrijski policisti na Šentilju pregledujejo tovornjake. Foto: BoBo
false
Krajši zastoj je po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste le na avtocesti na prehodu Šentilj v smeri Avstrije, kjer je kolona vozil dolga pol kilometra. Foto: BoBo
false
Avstrijski kancler Faymann je obiskal Ljubljano in se srečal s premierjem Cerarjem, pred tem pa je bil tudi v Zagrebu, kjer se je srečal s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem. Foto: BoBo
false
V Centru za tujce v Postojni so zaradi pričakovanega prihoda prebežnikov predstavili delo in naloge centra ter opravili ogled prostorov. Foto: BoBo
false
Slovenski policisti pregledujejo vozila na slovensko madžarski meji. Foto: BoBo

V Ljubljani se je s Cerarjem dopoldne srečal avstrijski kancler Werner Faymann, ki se je predtem v Zagrebu o begunski problematiki pogovarjal tudi s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem. Po srečanju sta Cerar in Faymann podala izjavo za javnost, novinarska vprašanja pa niso bila dovoljena.

Cerar je dejal, da mora EU čim prej najti skupno rešitev begunske problematike, takšno, ki bo veljala za celotno Unijo. Glede nadzora na meji z Madžarsko je Cerar poudaril, da ne gre za zaprtje meje, le za povečan nadzor. "Slovenija je zavezana k temu, da varuje zunanje meje schengena. Kot veste, smo varuhi schengenske meje," je dejal premier. "Slovenijo vežejo pravila, ki jih bomo dosledno spoštovali," je dodal Cerar.

Faymann: Veljajo naj obstoječa pravila
Kancler Faymann pa je pozval k "novim in boljšim pravilom" glede migracij, na to temo pa naj se skliče tudi vrh EU-ja. Ob tem je še dejal, da bi "morali vprašanje reševati, kjer se začnejo zunanje meje EU-ja".

"Smo na preizkušnji. Čas je, da moramo dokazati, da nočemo Evrope, v kateri bo vsak poskušal svoje težave prelagati na pleča drugega," je dejal Faymann. Po njegovih besedah bi bilo treba dublinsko uredbo sicer izboljšati, a dokler teh sprememb ni, morajo veljati vsi dogovorjeni ukrepi in zakonodaja, je še dodal.

Dunaj: Spoštujte pravila EU-ja
Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je že v sredo od Slovenije in Hrvaške zahteval, da spoštujeta pravila EU-ja. Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je namreč dejal, da sta z Vesno Györkös Žnidar govorila o morebitni organizaciji koridorjev za prevoz prebežnikov proti Avstriji, kar pa je slovenska ministrica zanikala.

Rdeči križ spominja, da na obale Grčije dnevno pride v povprečju okoli 5.000 beguncev, ki nato prek Makedonije, Srbije in zdaj zaradi zaprtja madžarske meje prihajajo na Hrvaško, v prihodnjih dneh pa bodo po vsej verjetnosti prek Slovenije potovali naprej v druge države EU-ja.

Rdeči križ zato ljudi poziva, da prispevajo po svojih močeh in prinesejo hrano ali higienske pripomočke na najbližje območno združenje. Prostovoljne prispevke za akcijo "RKS-Pomoč beguncem 2015" lahko nakažejo tudi na račun:


Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana


TRR: SI56 0310 0111 1122 296


sklic: 00 96868


BIC banke: SKBASI2X


Koda namena: CHAR

Ljudje lahko prispevajo tudi s SMS-donacijo na številko 1919, na katero se pošlje ključno besedo BEGUNCEM za donacijo 1 evro ali BEGUNCEM5 za donacijo pet evrov.

Nadzor meje do skupne rešitve
Po poročanju Radia Slovenija je Cerar dejal, da bo nadzor meje z Madžarsko trajal toliko časa, dokler ne najdemo skupne evropske rešitve begunske problematike. Kot je dejal generalni direktor policije Marjan Fank, pa ne bo šlo za klasični mejni nadzor, saj bo policija nadzorovala in ustavljala le tista vozila, ki bi po indicih morebiti prevažala prebežnike, je še poročal Radio Slovenija.

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je dejala, da je ukrep sprejet za upravljanje migracijskega toka oziroma preprečevanje nenadzorovanega prihoda v Slovenijo. Ukrep ni bil sprejet v dogovoru s sosednjimi državami ali Evropsko komisijo, o tem so jih samo obvestili.

Evropska komisija: Nadzor v skladu s pravili
Iz komisije pa so sporočili, da se zdi uvedba nadzora po prvi oceni v skladu s pravili. Izpostavili so začasnost in izjemnost ukrepa. Komisija je še sporočila, da so jo slovenske oblasti obvestile o nameri nadzora za začetno obdobje desetih dni.

Začasna uvedba nadzora na mejah med članicami Unije je izjemna možnost, ki jo predvideva schengenski zakonik v primeru resne grožnje javnemu redu ali notranji varnosti.

Avstrija nadzoruje meje
Avstrija je v sredo uvedla nadzor na mejah s sosedami, tudi s Slovenijo. Na mejnih prehodih Šentilj, Karavanke in Ljubelj je začela nadzor izvajati ob 19. uri. Šlo naj bi za nesistematični nadzor prometa, ki naj ne bi povzročal daljših zastojev.

Na mejnih prehodih z Avstrijo in Madžarsko po uvedbi večjega nadzora še ni zaznati večjih zastojev. Krajši zastoj je po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste le na avtocesti na prehodu Šentilj proti Avstriji, kjer je kolona vozil dolga pol kilometra.

Kot je za Radio Maribor poročala Vesna Martinec, policisti skrbno pregledujejo vozila, do zdaj pa po njihovih navedbah niso odkrili ničesar sumljivega.

Slovenska policija ob tem državljane, ki nameravajo potovati v Avstrijo, opozarja, da morajo imeti s seboj, kot je sicer tudi obvezno, dokumente za prestop meje, to je veljavno osebno izkaznico ali potni list.

Gruškovje se pripravlja na begunce
Občina Podlehnik, kjer je mednarodni mejni prehod Gruškovje, je kot objekt za sprejemanje prebežnikov ponudila objekt hladilnice na opuščenem carinskem območju poleg mejnega prehoda, ki ima po besedah župana Marka Maučiča skoraj vso potrebno infrastrukturo za evidentiranje in zbiranje beguncev. Civilna zaščita je po poročanju novinarja Radia Slovenija Danijela Posleka že pripeljala opremo na Gruškovje za morebitni prihod prebežnikov.

Bodo prišli prebežniki iz Hrvaške?
Do zdaj je večina prebežnikov v Avstrijo prišla iz Madžarske, potem ko je ta v torek zaprla mejo s Srbijo, pa kaže, da so se prebežniki iz Srbije usmerili proti meji s Hrvaško, od koder bi lahko nadaljevali pot proti Sloveniji.

Foto: Bobo, Danijel Poslek