Andreja Katič pravi, da so slovenski vojaki ponosni, da služijo domovini. Foto: BoBo
Andreja Katič pravi, da so slovenski vojaki ponosni, da služijo domovini. Foto: BoBo
Vojak
Vojakov na državnih mejah zaradi begunske krize ne bo. Foto: BoBo
Vojske na slovenskih mejah ne bo

V preteklem letu, je poudarila ministrica za obrambo Andreja Katič, jim je uspelo sprejeti Pravilnik o plovnosti in letalskih operacijah, letalskem osebju ter določenih pravilih letenja policijskih in carinskih zrakoplovov, s tem pa so omogočili nadaljevanje reševanj s helikopterji slovenske vojske in policije. Samo letos so vojaški helikopterji opravili 167 prevozov, od tega so 108-krat posredovali v gorah, v 59 primerih je šlo za nujno medicinsko pomoč, skupaj so prepeljali 188 poškodovanih ali obolelih, je podatke nanizala Katičeva.

Izpostavila je tudi uporabo letala Falcon za prevoz organov: "Prepeljali smo štiri srca in protistrup, ki ga v Sloveniji nismo imeli."

Natov center je mednarodni uspeh
Začeli so organizirati tudi modularno zmogljivost vojske, ki bodo posredovale ob naravnih in drugih nesrečah, prvi člani bodo na kraju nesreče že v 15 minutah, v 24 urah od nesreče pa bo lahko pomoč nudilo že do 740 pripadnikov vojske.

Na ministrstvu so dosegli tudi nekaj mednarodnih dosežkov, pravi Katičeva. V Poljčah so ustanovili Natov Center odličnosti za gorsko bojevanje, ki bo začel delovati oktorba. Priključili so se tudi projektu Balkanske namenske zdravstvene sile. Namen projekta je vzpostavitev regionalnih zdravstvenih zmogljivosti, ki bodo sposobne zagotavljati zdravstveno podporo ob naravnih in drugih nesrečah ter tudi v mednarodnih operacijah in misijah.

Plača vojakov je glede na obseg dela nizka
Hkrati, je povedala Katičeva, potekajo tudi javna naročila za opremljanje vojske, tako jim je kljub finančnim omejitvam uspelo naročiti uniforme. Ravno nakup bojne opreme, za katero bo ministrstvo odštelo dobrih 4,3 milijona evrov, je največja letošnja investicija v Slovenski vojski.

Ustanovili so tudi posebno projektno skupino za zaposlovanje v slovenski vojski, ki se ukvarja s projektom dolgoročnega zaposlovanja. "Slovenska vojska je del javnih uslužbencev, ki ne upošteva specifike posameznih področij. Treba je odpreti plače vojakom, plača začetnika je 900 evrov, glede na naloge in obseg dela je to malo," je poudarila Katičeva in dodala, da vojska ne zagotavlja zgolj varnosti, ampak pomaga tudi pri naravnih katastrofah.

Ministrica je napovedala dvig obrambnega proračuna, ta naj bi se začel dvigovati leta 2017, in sicer za 0,04 odstotka BDP-ja letno. Povečanje izdatkov za obrambo bo po besedah ministrice omogočalo investiranje v opremljanje in usposabljanje vojske.

Hrati si na ministrstvu želijo sprejetja novega zakona o obrambi, vendar v parlamentu potrebujejo tričetrtinsko podporo, zato usklajevanja še potekajo. Katičeva si želi sprememb, da bodo vojaki ponosni, da nosijo slovensko uniformo, ter da bodo na njih s spoštovanjem gledali tudi državljani.

Vojske zaradi begunske krize na mejah ne bo
Dotaknila se je tudi begunske krize in poudarila, da Slovenija vojakov na državne meje ne bo pošiljala: "Ni predvideno, da bo vojska šla na meje, bo zgolj logistična podpora, urejanje zadev na meji je v pristojnosti policije in ministrstva za notranje zadeve, če bi želeli vključitev vojske, je potreben sklep vlade." Dodala je še, da se bo vojska k reševanju begunske krize vključila, ko bo število prosilcev za azil preseglo številko 500. V tem primeru bi te lahko nastanili v center Slovenske vojske v Logatcu. Že zdaj pa pripravljajo opremo, urejajo lokacije, prav tako bodo pomagali pri humanitarnem delu.

Vojske na slovenskih mejah ne bo