Zapuščeni prehod Cepinci na meji z Madžarsko. Foto: BoBo
Zapuščeni prehod Cepinci na meji z Madžarsko. Foto: BoBo
Dolga vas
Mejni prehod Dolga vas in slovenski policisti z begunci. Foto: BoBo

"Te zadeve je treba obvladovati in imeti pod nadzorom, da ne bi prihajalo do nestabilnosti," je pojasnil Cerar. Zagotovil je, da vlada neprestano spremlja dogodke v povezavi s prebežniki in bo tako tudi v prihodnje, da ne bo zapletov, ki bi pomenili motnje v delovanju države. Po premierjevih besedah sodelujejo vsi resorji. "Dobro sodelujemo, pripravljeni smo na različne mogoče situacije," je poudaril premier.

VEČ O TEMI:
- 21 prebežnikov vrnjenih Madžarom
- Györkös Žnidarjeva: Nadzor na meji je nujen
- Sprejemno središče bo v Podlehniku
- Avstrija poostrila nadzor na meji s Slovenijo
- Madžarska policija se je spopadla s prebežniki

Na posvetu so se tako odločili tudi za uvedbo začasnega nadzora na meji z Madžarsko in o tem obvestili tudi Evropsko komisijo. Po Cerarjevih besedah bodo še naprej delovali tako, da bodo v primeru prihoda posameznih oz. skupin migrantov ali beguncev ravnali v skladu s schengensko ureditvijo na slovensko-hrvaški meji ter v skladu s pravili našega in evropskega prava.

"Tega se v Sloveniji ne smemo bati. Položaj moramo obvladati, pomagati ljudem v stiski, obenem pa jih obravnavati v skladu s predpisanimi postopki in upoštevati integracijske ter varnostne vidike," je še poudaril predsednik vlade.

V četrtek še z avstrijskim kolegom
V slovenski prestolnici v četrtek na pogovorih s premierjem pričakujejo tudi avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna, ki se bo predtem o begunski krizi pogovarjal tudi s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem.

Avstrija je zaradi begunske krize začasno znova uvedla nadzor na mejah. Do zdaj je večina beguncev v državo prišla iz Madžarske, potem ko je ta v torek zaprla mejo s Srbijo, pa kaže, da se je tok beguncev iz Srbije usmeril proti meji s Hrvaško, od koder bi se lahko nadaljeval proti Sloveniji. Da je poostreni nadzor na meji z našo državo že uveden, je potrdila avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v saboru povedal, da se je o begunski problematiki že pogovarjal s slovensko kolegico Györkös Žnidarjevo. Kot je dejal, sta govorila o morebitni organizaciji koridorjev za prevoz beguncev. Viri pri Evropski uniji sicer menijo, da bi bilo takšno ravnanje v nasprotju s pravnim redom EU-ja.