Abdul Mohamed Dbeibah je bil za voditelja prehodne vlade izbran na pogovorih pod okriljem Združenih narodov v Ženevi. Foto: Reuters
Abdul Mohamed Dbeibah je bil za voditelja prehodne vlade izbran na pogovorih pod okriljem Združenih narodov v Ženevi. Foto: Reuters

"To je zgodovinska priložnost za Libijce, da se združijo v skupnem naporu obnove svoje države kot mirne, stabilne in združene ter obnovijo libijsko nacionalno suverenost in ozemeljsko celovitost," je v izjavi zapisal Borrell.

Poudaril je pomen učinkovite uveljavitve dogovora o prekinitvi ognja. Ob tem je opozoril, da je tuje vojaško vmešavanje nesprejemljivo, in pozval k umiku vseh tujih borcev in plačancev, so sporočili iz Bruslja.

Borrell je dodal, da se Evropska unija veseli sodelovanja z novo vlado narodne enotnosti tudi z namenom izboljšanja življenj Libijcev.

Libijski parlament je v sredo v kraju Sirte izglasoval zaupnico prehodni vladi narodne enotnosti pod vodstvom premierja Abdula Hamida Mohameda Dbeibaha, ki bo na položaju do parlamentarnih volitev 24. decembra. Vlado je po dveh dneh intenzivne razprave podprlo 121 od 132 prisotnih poslancev.

Abdul Mohamed Dbeibah je bil za premierja izbran prejšnji mesec na pogovorih pod okriljem Združenih narodov v Ženevi. Prejšnji teden je predstavil predlog kabineta: izvršno vejo oblasti bo vodil vplivni poslovnež iz zahodnega mesta Misrata, tričlanskemu predsedniškemu svetu pa bo predsedoval libijski diplomat Mohamed Jounes Menfi z vzhoda države, poroča Al Džazira.

Libijci v kraju Misrata spremljajo parlamentarno razpravo o novi vladi. Foto: Reuters
Libijci v kraju Misrata spremljajo parlamentarno razpravo o novi vladi. Foto: Reuters

Mednarodne sile podpirajo različni strani

Prehodna libijska vlada narodne enotnosti bo nasledila vlado narodne sprave, ki so jo podpirali Združeni narodi. Pod njenim nadzorom sta bila prestolnica Tripolis in zahod države. Vzhodna Libija je na drugi strani pod nadzorom uporniškega generala Kalife Haftarja.

Vlada narodne sprave s sedežem v Tripolisu sicer uživa podporo Turčije, Haftarja pa na drugi strani podpirajo Združeni arabski emirati, Egipt in Rusija.

Libija je zapadla v kaos po strmoglavljenju dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011. Takrat so številne oborožene skupine poskušale prevzeti oblast v državi. Decembrske parlamentarne volitve veljajo za ključne za umiritev razmer v Libiji.