Foto: Reuters
Foto: Reuters

Novi sveženj sankcij so potrdili veleposlaniki držav članic EU-ja. Usmerjene so tako proti posameznikom kot pravnim subjektom, vpletenim v vojaško agresijo proti Ukrajini, pa tudi proti več sektorjem ruskega gospodarstva, je sporočilo francosko predsedstvo Svetu EU-ja.

Četrti sveženj sankcij je pretekli konec tedna ob koncu neuradnega zasedanja voditeljev EU-ja v Versaillesu v Franciji napovedala že predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Po njenih besedah bo ta še dodatno osamil Rusijo od svetovnega gospodarskega sistema in ohromil financiranje vojne.

Četrti sveženj vključuje omejitev izvoza luksuznega blaga iz EU-ja v Rusijo, s čimer naj bi neposredno zadali udarec ruski eliti. Tisti, ki vzdržujejo Putinov vojni stroj, ne bi smeli več uživati v svojem razkošnem življenjskem slogu, medtem ko bombe padajo na nedolžne ljudi v Ukrajini, je ob napovedi sankcij sporočila von der Leynova.

EU tudi prepoveduje uvoz ključnega blaga v sektorju železa in jekla iz Rusije ter naložbe v ruski energetski sektor, so danes poročali tuji mediji, ki se sklicujejo na diplomate pri EU-ju.

Na seznamu tudi Abramovič

Sankcije so bile uvedene tudi proti več posameznikom iz kroga oligarhov, vključno z milijarderjem Romanom Abramovičem, lastnikom angleškega nogometnega kluba Chelsea.

Razlog za uvedbo sankcij proti Abramoviču je, da gre za "ruskega oligarha, ki ima dolge in tesne vezi z Vladimirjem Putinom", do katerega ima "privilegiran dostop", je povedal neimenovani diplomat, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sankcije, o katerih so se danes dogovorili veleposlaniki članic pri EU-ju, bodo začele veljati po objavi v uradnem listu EU-ja.

ZN namenja dodaten denar za Ukrajince

Združeni narodi so sklenili preusmeriti dodatnih 40 milijonov dolarjev svojim agencijam, ki skrbijo za pomoč Ukrajincem s hrano, zdravili in zavetišči. Gre za drugi sveženj denarne pomoči ZN-a od začetka vojne, ko so za pomoč namenili 20 milijonov dolarjev.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.