Vstopna stran platforme v slovenščini. Foto: Zajem zaslona
Vstopna stran platforme v slovenščini. Foto: Zajem zaslona

"Vse teme in ideje so dobrodošle," je ob predstavitvi platforme poudarila podpredsednica Evropske komisije za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica.

Platforma bo delovala v vseh 24 uradnih jezikih Unije. Vstop na platformo v slovenskem jeziku je mogoč na povezavi https://futureu.europa.eu/?locale=sl.

Institucije EU-ja pozivajo k sodelovanju in sporočajo – prihodnost je v vaših rokah, naj se vaš glas sliši. Zatrjujejo, da bodo ideje tudi upoštevali. Najpogostejše teme v prihodnjih treh tednih se bodo namreč obravnavale tudi na konferenci ob dnevu Evrope 9. maja.

Gre za popolnoma nov interaktivni instrument na nadnacionalni ravni. Ljudje lahko sodelujejo pasivno, aktivno in celo aktivistično z organizacijo lastnih dogodkov, je ponazoril evropski poslanec Guy Verhofstadt, ki v imenu Evropskega parlamenta sopredseduje izvršnemu odboru konference.

Tretja sopredsedujoča izvršnemu odboru, portugalska državna sekretarka za evropske zadeve Ana Paula Zacarias, pa je poudarila, da bodo državljani bistvo te platforme in s tem konference o prihodnosti Evrope.

Bo EU pripravljen spreminjati pogodbo?

Čeprav vse tri institucije zatrjujejo, da bodo upoštevale mnenje ljudi, pa se zastavlja vprašanje, ali bodo pripravljene na spremembo pogodbe o Evropski uniji, če bodo ljudje želeli tovrstne spremembe. Večina članic temu ni naklonjena.

Sopredsedujoči izvršnemu odboru konfrence. Foto: EPA
Sopredsedujoči izvršnemu odboru konfrence. Foto: EPA

Vsi trije sopredsedujoči izvršnemu odboru konference so se jasnemu odgovoru na to vprašanje danes izognili, saj da je treba najprej počakati na rezultate konference, nato pa bodo odločili o nadaljnjih korakih. Če bodo državljani želeli razpravljati o tem, se bo treba s tem soočiti, so sicer dejali.

Za sodelovanje na platformi je treba spoštovati pravila za udeležbo in listino o konferenci o prihodnosti Evrope. Moderatorji bodo spremljali prispevke in skrbeli za to, da ne bo sovražnega govora in širjenja teorij zarote.

Teme na platformi kot osnova za konferenco na dan Evrope

Konferenco naj bi slovesno začeli na dan Evrope, 9. maja, osrednji dogodek je predviden na sedežu Evropskega parlamenta v Strasbourgu. Poleg platforme sta bistvena dela konference tudi štirje državljanski paneli in štiri plenarne seje. Portugalska sekretarka ob tem navaja, da konferenca ni čudežna rešitev za vse težave Unije, temveč le eden od vzvodov za približanje ljudi evropskemu projektu in dopolnilo k predstavniški demokraciji.

Katere ideje bodo prodrle na panele in plenarne seje in na koncu v sklepna poročila konference? Kdo jih bo izbral? Sopredsedujoči izvršnemu odboru zatrjujejo, da bodo to tiste ideje in teme, o katerih se bo na digitalni platformi največ razpravljalo.