Vodja diplomacije EU-ja Josep Borrell pred dvema tednoma na obisku v Iraku. Foto: EPA
Vodja diplomacije EU-ja Josep Borrell pred dvema tednoma na obisku v Iraku. Foto: EPA

Na indijsko-pacifiškem območju se zaostruje geopolitična tekma med ZDA in Kitajsko. EU ima iz gospodarskih in drugih razlogov poseben interes, da tamkajšnja ureditev še naprej temelji na skupnih mednarodnih pravilih, je ob predstavitvi strategije poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell.

"Središče gravitacije v svetu se premika k indijsko-pacifiški regiji, tako v geogospodarskem kot v geopolitičnem smislu," je še poudaril Borrell. V tem delu sveta, ki predstavlja 60 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda (BDP), se bo po njegovih besedah pisala zgodovina.

Območje je drugi največji izvozni trg za EU, tam so štiri od desetih ključnih trgovinskih partneric Unije, na tem območju poteka pomemben delež trgovinske izmenjave, tako da se strategija osredotoča na krepitev trgovinskih vezi s to regijo in tudi na zagotavljanje nemotene plovbe na tem območju.

Prizadevanja za prvi trgovinski sporazum s Tajvanom

Sorodna novica Ursula von der Leyen napovedala zakon o svobodi medijev in stomilijonsko pomoč Afganistanu

Strategija EU-ja med drugim predvideva dokončanje trgovinskih pogajanj z Avstralijo, Indonezijo in Novo Zelandijo, obnovitev trgovinskih pogajanj in začetek naložbenih pogajanj z Indijo ter končanje gospodarskega sporazuma z vzhodnoafriško skupnostjo.

EU si bo za krepitev trgovinskih in naložbenih odnosov prizadeval tudi s partnerji, s katerimi sporazumov te vrste doslej še ni sklenil, na primer s Tajvanom.

Evropska strategija med drugim predvideva krepitev vrednostnih verig, na primer na področju polprevodnikov, ki so bistvena sestavina vsake elektronske naprave, od pametnega telefona do vlaka. Varnejšo dobavo polprevodnikov naj bi poskušala zagotoviti v sodelovanju z Japonsko, Južno Korejo in Tajvanom.

Obnovitev trgovine z Malezijo, Filipini in Tajsko?

Sorodna novica EU in Japonska podpisala zgodovinski sporazum o prosti trgovini

Prav tako predvideva preučitev možnosti za obnovitev trgovinskih pogajanj z Malezijo, Filipini in Tajsko, morebitna pogajanja o regijskem trgovinskem sporazumu z združenjem desetih jugovzhodnih azijskih držav Asean ter sklenitev sporazumov o partnerstvu in sodelovanju z Malezijo in Tajsko.

Unija načrtuje tudi sklenitev zelenih zavezništev in partnerstev z zainteresiranimi indijsko-pacifiškimi državami. Prvo takšno zavezništvo je maja letos sklenila z Japonsko.

EU ob predstavitvi strategije poudarja sporočilo, da je odgovor sodelovanje, ne konfrontacija ter da je pripravljen na sodelovanje z vsemi državami od vzhodne Afrike do Tihega oceana, tudi s Kitajsko, zlasti v boju proti podnebnim spremembam, a ob spoštovanju mednarodnih standardov in pravil.

Eden od sporov v kontekstu nove strategije in odnosov s Kitajsko so trenja med Pekingom in Litvo, ker je ta odobrila odprtje predstavništva Tajvana v Vilni. Slovenski premier Janez Janša je nedavno v pismu voditeljem članic Unije pozval k podpori Litvi v odnosu do Kitajske.

Sorodna novica Na vidiku novo zavezništvo AUKUS. Kitajska: To je miselnost hladne vojne.

Zavezništvo Aukus brez posvetovanja z EU-jem

Bruselj je strategijo predstavil v senci novega zavezništva ZDA, Združenega kraljestva in Avstralije v indijsko-pacifiški regiji z imenom Aukus, ki so ga države v sredo napovedale brez predhodnega posvetovanja s ključnimi akterji Unije, kritizirali pa sta ga Francija in Kitajska.

Borrell je povedal, da se o tem zavezništvu partnerji z njimi niso posvetovali, da kot visoki predstavnik Unije s tem ni bil predhodno seznanjen, a je poudaril, da razvoj dogodkov še potrjuje pomen evropske strategije in potrebo po krepitvi dejavnosti Unije na tem območju.