Zasedanje bodo voditelji EU-ja nadaljevali v petek, ko se bodo osredotočili na varnostne teme ter države, južno od EU-ja. Foto: Reuters
Zasedanje bodo voditelji EU-ja nadaljevali v petek, ko se bodo osredotočili na varnostne teme ter države, južno od EU-ja. Foto: Reuters

V skupni izjavi naj bi ocenili, da epidemiološke razmere ostajajo resne in da so nove različice dodaten izziv, zato je treba ohraniti stroge omejitve in obenem okrepiti prizadevanja za pospešitev dobave cepiv.

Opozorili naj bi na nujnost pospešitve procesa odobritve, proizvodnje in razdeljevanja cepiv ter tudi cepljenja. Prav tako naj bi poudarili potrebo po krepitvi zmogljivosti za prepoznavanje različic virusa ter podprli prizadevanja za okrepitev zmogljivosti za proizvodnjo cepiv in po potrebi za prilagoditev cepiv novim različicam.

Pričakuje se tudi odločno sporočilo farmacevtskim podjetjem, da morajo zagotoviti predvidljivost proizvodnje in spoštovati pogodbene obveznosti.

Različno o potrdilih za cepljenje

Medtem pred vrhom odmevajo nesoglasja glede uporabe potrdila o cepljenju za olajšanje potovanj in v spodbudo turizmu.

V državah z močnim turističnim sektorjem, Grčiji, Španiji in Malti, bi potrdila o cepljenju pomagala oživiti potovanja in turizem, druge, med njimi predvsem Francija in Nemčija, pa opozarjajo, da obstaja še veliko neznank, je za Radio Slovenija poročala Mojca Širok.

Ne Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ne evropske agencije še niso dale odgovora na vprašanje, ali ljudje tudi po tem, ko so že bili cepljeni, lahko prenašajo virus.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je pred današnjim začetkom zasedanja zavzel za skupno potrdilo o cepljenju na ravni vseh članic Unije. Potrdilo bi dobili tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali pa so opravili testiranje na koronavirus. Odločitve v povezavi s potrdili o cepljenju na tej točki sicer ne pričakujejo.

Druga tema, ki še vedno razdvaja članice, je zapiranje meja. Evropska komisija je po januarski videokonferenci predlagala uvedbo temnordečih območij s poostrenimi ukrepi, a držav, ki se spopadajo z novimi različicami virusa, to ni ustavilo.

Evropska komisija je zato šestim članicam, Nemčiji, Belgiji, Madžarski, Danski, Švedski in Finski, v pisnem opozorilu dala na voljo deset dni, da pojasnijo omejitvene ukrepe na mejah in pri potovanjih.

Srečanje voditeljev EU-ja po spletu