Schumanov načrt je bil prvi korak k združevanju evropskih držav. Foto: EPA
Schumanov načrt je bil prvi korak k združevanju evropskih držav. Foto: EPA
Dan Evrope po Sloveniji

Nekdanji francoski zunanji minister Robert Schuman je 9. maja 1950 prebral deklaracijo, s katero je Francijo, Nemčijo in druge evropske države pozval, naj združijo svojo proizvodnjo premoga in jekla. To se je uresničilo leto dni pozneje, ko je bila ustanovljena Evropska skupnost za premog in jeklo. Poleg Francije in Nemčije so ustanovno Pariško pogodbo 18. aprila 1951 podpisali še Belgija, Italija, Nizozemska in Luksemburg. 9. maj je bil za dan Evrope razglašen leta 1985.

Načrt je predvideval organizirano interesno povezovanje evropskih držav, da bi z gospodarskim sodelovanjem zagotovili mir in stabilnost v Evropi. V ta namen so bile predvidene tudi skupne evropske ustanove.

Številne prireditve po Sloveniji
V središču Ljubljane bodo postavljene stojnice s promocijskim materialom EU-ja, po Ljubljanici bo plula "evropska ladjica", v Mariboru pa se bo ustavil tovornjak raznolikosti. Že v torek zvečer, na predvečer praznika, je Ljubljano osvetlil zlato-moder ognjemet. Prireditve ob tednu Evrope bodo sicer potekale do 12. maja.

Danes bodo v številnih mestih po Sloveniji osnovnošolci postavili evropske vasi, v okviru Škisove tržnice na letnem telovadišču Ilirija pa se bodo predstavili tuji študentje na izmenjavi pri nas. Ena izmed prireditev ob dnevu Evrope bo tudi koncert na skupnem trgu, ki združuje slovensko in italijansko Gorico.

Svoj praznik danes praznuje tudi mesto Ljubljana. Prestolnica se je odločila za praznovanje 9. maja kot mestnega praznika v spomin na osvoboditev in konec štiriletne okupacije leta 1945. Ljubljanski mestni svetniki ga bodo danes praznovali s slavnostno sejo mestnega sveta na Ljubljanskem gradu, kjer bodo podelili priznanja za leto 2008.

Slavnostna seja Evropskega parlamenta
Dan Evrope bodo počastili tudi v Evropskem parlamentu v Bruslju. Dvodnevno plenarno zasedanje se bo začelo s slavnostno sejo, ki jo bo odprl predsednik parlamenta Hans-Gert Pöttering. Poslanci bodo pozneje spregovorili o pripravah na vrh EU-ja in Rusije ter obravnavali zakonodajne predloge s področij prometne varnosti in varstva potrošnikov.

Dan Evrope po Sloveniji