Ognjemet je razsvetlil nebo nad gradom. Foto: RTV SLO
Ognjemet je razsvetlil nebo nad gradom. Foto: RTV SLO
Marko Perne
Ognjemet je prilagojen željam naročnika, je povedal vodja projekta osvetlitve neba ob 50. obletnici unije Marko Perne. Foto: RTV SLO
Svojo čarovnijo te rakete razkrijejo šele v temi. Foto: RTV SLO
Ognjemet pred dnevom Evrope

Na javnem razpisu vladnega urada za komuniciranje izbrani najugodnejši ponudnik je v zadovoljstvo mnogih opazovalcev z grajskega griča deset minut do dvaindvajsete pričaral barve Evropske unije.

Tisoči v desetih minutah
2.500 pirotehničnih enot, kolikor jih je že v poznem popoldnevu pripravljenih čakalo ob grajskem obzidju, so po besedah vodje projekta Marka Perneta izstrelili v približno desetih minutah. Na vprašanje o ceni ne odgovori neposredno, pravi le, da so cene zaradi neposredne konkurence med ponudniki pirotehničnih izdelkov močno padle.

Vsak ognjemet je zgodba zase, odvisen pa od priložnosti in želja naročnika. Ob tednu Evropske unije so na nebu prestolnice prevladovali modri in zlati odtenki. Želene barve pa se doseže s spreminjanjem razmerij kemijskih mešanic, s katerimi so napolnjeni plastični ali tulci iz lepenke. Kajenje zraven njih je strogo prepovedano, še pove Perne.

Namesto vžigalnika le pritisk na gumb
Časovni presledki izstreljevanja so s pomočjo računalnika vnaprej določeni in usklajeni. Pirotehniku z upravljalcem preostane le pritisk gumba. Poudariti pa je treba, da je varnost vedno na prvem mestu.

V "pirotehnični sezoni", ki se vrti okoli novega leta ter poletnih mesecev, je zato veliko dejavnosti namenjenih osveščanju javnosti, predvsem mladih, o varni uporabi pirotehničnih izdelkov.

Slavja še ni konec
Teden Evrope se bo nadaljeval vse do 12. maja. Na dan Evrope, 9. maja, bo na voljo brezplačna vožnja po Ljubljanici z ladjico. Ladjica "Skupaj od 1957" je odeta v barve Evropske unije in bo plula skozi vse poletje. Le na dan Evrope pa za pogled na mesto z rečne gladine ne bo treba plačati.

Med zanimivejše prireditve spada še nastop padalske skupine Čmrlji. Ti bodo na Škisovi tržnici z evropskimi zvezdami na padalih v zraku izvajali like. Če ste v sredo Ljubljani, potem jih lahko ujamete v Tivoliju ob 17. uri.

Deveti maj oziroma dan Evrope je sicer eden izmed simbolov Unije od leta 1986. Takrat so voditelji držav povezave odločili, da tako počastijo deklaracijo enega izmed očetov današnje Evropske unije Roberta Schumanna, ki je 9. maja 1950 kot tedanji zunanji minister Francije predstavil deklaracijo o nadnacionalnem gospodarskem sodelovanju v Evropi.

Ognjemet pred dnevom Evrope