Sodišče EU-ja je Poljski odredilo zaprtje rudnika lignita Turow. Foto: EPA
Sodišče EU-ja je Poljski odredilo zaprtje rudnika lignita Turow. Foto: EPA

Sodišče EU-ja je septembra lani Poljski naložilo plačilo 500.000 evrov kazni na dan, dokler ne bo spoštovala začasne odredbe, da mora zapreti površinski rudnik lignita Turow blizu meje z Nemčijo in Češko, ki sta se pritožili zaradi okoljske škode.

Češka in Poljska sta sicer prejšnji teden podpisali dogovor glede rudnika, s čimer naj bi se končal spor med državama, v katerem se je Češka obrnila tudi na Sodišče EU-ja, ki je Poljski naložilo kazen, a ta ni preklical oziroma ustavil odločitve sodišča glede kazni.

Komisija je tako Poljsko obvestila, da ji bo odtegnila evropska sredstva za prvi mesec neplačane kazni, torej za obdobje od 20. septembra do 19. oktobra lani. To bo storila deset delovnih dni po prejetju tega obvestila, torej prihodnji teden. Gre za približno 15 milijonov evrov. To bo prvič, da bo komisija uporabila ta ukrep.

Poljska sicer pravi, da se bo na odločitev komisije pritožila. "Poljska bo uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva za pritožbo," je po poročanju poljske tiskovne agencije Pap dejal govorec poljske vlade Piotr Müller.

Odtegnitev evropskih sredstev Poljski grozi tudi v primeru dnevne kazni v vrednosti milijon evrov, ki ji jo je Sodišče EU-ja naložilo lani oktobra, ker ni spoštovala začasne odredbe in ukinila disciplinske zbornice vrhovnega sodišča. Poljski predsednik Andrzej Duda je sicer predlagal zakon o ukinitvi sporne zbornice.