Sodišče EU-ja samo odloči o višini kazni posamezni državi. Foto: EPA
Sodišče EU-ja samo odloči o višini kazni posamezni državi. Foto: EPA

Sodišče je pojasnilo, da mora Poljska Evropski komisiji plačevati to vsoto, ker ni spoštovala začasne odredbe sodišča in prenehala uporabljati določil v okviru nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča. "Spoštovanje začasnih ukrepov, sprejetih 14. julija 2021, je nujno za preprečitev resne in nepopravljive škode pravnemu redu EU-ja in vrednotam, na katerih Unija temelji, še posebej vladavini prava," so še zapisali na sodišču.

15:55

V Varšavi so denarno kazen označili za "izsiljevanje". "Sodišče EU-ja povsem ignorira poljsko ustavo in odločitve poljskega ustavnega sodišča," je na družbenem omrežju Twitter zapisal namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta. Dodal je, da sodišče s finančnimi kaznimi in začasnimi odredbami prekoračuje svoje pristojnosti.

Komisija že septembra pozvala h kazni za Poljsko

Evropska komisija je že septembra pozvala sodišče, naj denarno kaznuje Poljsko zaradi spodkopavanja pravosodnega sistema, konkretno v povezavi z delovanjem disciplinske zbornice vrhovnega sodišča, in dodala, da naj višino kazni določi sodišče. V primeru denarnih kazni zaradi nespoštovanja končnih sodb se sicer upošteva gospodarska razvitost države ter resnost in trajanje kršitve.

Poleg tega je komisija Poljski že takrat poslala prvi opomin v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, ker ni ustrezno ukrepala za uveljavitev sodbe Sodišča EU-ja iz julija letos. Ta ugotavlja, da poljska zakonodaja o disciplinskih postopkih proti sodnikom ni v skladu z evropskim pravnim redom.

S tema dvema odločitvama se je Evropska komisija odzvala na poljsko nespoštovanje odločitev Sodišča EU-ja – poziv k denarni kazni je poskus zagotovitve spoštovanja začasne odredbe sodišča, sprejete 14. julija letos, opomin pa se nanaša na nespoštovanje končne sodbe sodišča, sprejete 15. julija letos. Komisija je v povezavi z obema zadevama Poljski julija poslala pismo, v katerem jo je pozvala, naj sporoči vse ukrepe, sprejete za uveljavitev obeh odločitev. Poljske oblasti so odgovorile sredi avgusta, a komisije niso prepričale.

"Poljska nedavnih sodb Sodišča EU-ja glede neodvisnosti poljskih sodnikov ni v celoti uveljavila. Na primer, disciplinska zbornica še nadaljuje nekatere dejavnosti proti sodnikom, čeprav bi jih morala v celoti ustaviti," je že septembra opozorila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred dnevi opozorila, da odločitve Poljske postavljajo pod vprašaj temelje EU-ja in da bo komisija ukrepala. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pred dnevi opozorila, da odločitve Poljske postavljajo pod vprašaj temelje EU-ja in da bo komisija ukrepala. Foto: EPA

Komisija postopek sprožila aprila lani

Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila lani. Marca letos je zadevo predala sodišču in ga zaprosila za začasno odredbo.

Sodišče je sredi julija Poljski z začasno odredbo med drugim naložilo, naj odpravi določbe, po katerih lahko disciplinska zbornica vrhovnega sodišča odloča o odpravi imunitete ter o vprašanjih v povezavi z zaposlitvijo, socialno varnostjo in upokojevanjem vrhovnih sodnikov.

Postopek v povezavi z drugo zadevo pa je komisija sprožila aprila 2019. Tudi v tem primeru je januarja lani prosila za začasno odredbo s pozivom k ukinitvi delovanja disciplinske zbornice. Sodišče je odredbo sprejelo aprila lani, julija letos pa tudi končno sodbo, da disciplinski postopki za sodnike na Poljskem niso skladni s pravom EU-ja.

Evropska komisija je šele drugič pozvala sodišče k določitvi denarne kazni. Prvič se je to zgodilo leta 2017, ko je zaradi nezakonitega sekanja drevja v pragozdu Beloveška pušča prav tako ukrepala proti Poljski. Takrat je sodišče določilo 100.000 evrov dnevne denarne kazni.

Poljska vlada se je že septembra kritično odzvala na poziv komisije k denarni kazni. Kot je dejal namestnik poljskega pravosodnega ministra Sebastian Kaleta, gre za "dejanje agresije" in "nezakonit napad". "Evropska komisija nezakonito blokira sredstva za Poljsko in poziva h kaznim. To so dejanja agresije," je na družbenem omrežju Twitter v odzivu zapisal Kaleta. Ob tem je omenil še Nemčijo, Španijo, Romunijo in Francijo, ki, kot je zapisal, v zadnjih dveh letih niso priznale sodb Sodišča EU-ja.

Varšava je avgusta sporočila, da bo ukinila sporno disciplinsko zbornico vrhovnega sodišča, a komisija poudarja, da je Varšava le napovedala ukinitev zbornice, a da ta še naprej deluje.

Sodišče EU-ja Poljski naložilo milijon evrov kazni na dan