Foto: Reuters
Foto: Reuters

Komisija je v sredo v Varšavo poslala prvo pismo z zahtevo za plačilo kazni. Poljske oblasti imajo zdaj 45 dni časa, da plačajo 69 milijonov evrov kazni za obdobje od vključno 3. novembra do 10. januarja.

Dokler Poljska ne zagotovi spoštovanja začasne uredbe sodišča oziroma do končne sodbe, bodo sledile redne zahteve za plačilo kazni na mesečni ravni, so pojasnili v komisiji.

Če Poljska kazni ne bo plačala, ji lahko komisija denar odtrga od zanjo predvidenih evropskih sredstev v okviru proračuna Unije. O tem, kdaj bi ji lahko v Bruslju odtegnili prva sredstva, za zdaj ni jasno.

Naložili milijonsko dnevno kazen

Sodišče EU-ja je Poljski konec oktobra lani naložilo plačilo dnevne kazni v vrednosti milijon evrov, ker ni spoštovala njegove začasne odredbe in prenehala uporabljati določil v okviru nacionalne zakonodaje v povezavi s pristojnostmi disciplinske zbornice vrhovnega sodišča.

Postopek zaradi kršenja evropske zakonodaje v primeru poljskih pravosodnih reform, sprejetih decembra 2019, ki se nanašajo tudi na delovanje disciplinske zbornice, je komisija sprožila aprila 2020.

Marca lani je zadevo predala sodišču in ga zaprosila za začasno odredbo. Začasna odredba je ukrep, ki se uporabi, če je kršitev evropske zakonodaje tako resna, da lahko čakanje na končno sodbo povzroči preveliko škodo.

Sodišče je sredi julija lani Poljski z začasno odredbo med drugim naložilo, naj odpravi določbe, po katerih lahko disciplinska zbornica vrhovnega sodišča odloča o odpravi imunitete ter o vprašanjih v povezavi z zaposlitvijo, socialno varnostjo in upokojevanjem vrhovnih sodnikov.