Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija je sicer prvič v svoji zgodovini predlagala uporabo 7. člena pogodbe Evropske unije proti Poljski zaradi kršitve pravil pravne države, ki lahko pripelje celo do odvzema glasovalnih pravic.

Evropski komisar Timmermans je na novinarski konferenci poudaril, da se je komisija odločila sprožiti pravni postopek proti Poljski zaradi kršenja 19. in 267. člena pogodbe EU-ja. Sporni zakon o disciplinskih kaznih za sodnike, ki ga je poljska vlada sprejela decembra 2017, po mnenju Evropske komisije ogroža neodvisnost sodnikov.

Glavni cilj novega disciplinskega režima je, tako kot celotne sodne reforme, sistematično podrejanje sodnikov političnemu nadzoru izvršne oblasti.

Timmermans je poudaril, da so znani primeri, ko je poseben disciplinski urad pravosodnega ministrstva uvedel disciplinske postopke proti sodnikom, ki so sodelovali v javnih razpravah o sodni reformi ali pa proti sodnikom, ki so se za mnenje obrnili na Evropsko sodišče. To pa je vse v neskladju z odločitvijo Evropskega sodišča.

Timmermans je dejal, da je komisija morala uvesti postopek, ker je neodvisno in delujoče sodstvo bistveno za delovanje pravnega sistema in demokracije v celotni Uniji. Poleg tega morajo imeti sodniki pravico, da neovirano pridobivajo mnenja Evropskega sodišča. Komisija želi zaščititi sodnike tudi pred izgubo službe zgolj zaradi vsebine njihovih sodb.

Evropska komisija, ki je danes razpravljala tudi o skrb vzbujajočem stanju pravne države v Romuniji, je poljski vladi poslala pisni opomin. V Varšavi imajo zdaj dva meseca časa za odgovor.