Postopek proti Poljski je zaradi ogrožanja neodvisnosti sodstva pred Sodiščem EU-ja septembra sprožila Evropska komisija. Foto: EPA
Postopek proti Poljski je zaradi ogrožanja neodvisnosti sodstva pred Sodiščem EU-ja septembra sprožila Evropska komisija. Foto: EPA

Postopek proti Poljski je zaradi ogrožanja neodvisnosti sodstva pred Sodiščem EU-ja septembra sprožila Evropska komisija zaradi aprila letos uveljavljenega zakona, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let. Posledično je bilo prisilno upokojenih več kot tretjina oziroma okoli 20 vseh sodnikov vrhovnega sodišča, med njimi tudi predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf.

Sodišče EU-ja je nato v začasni odredbi 19. oktobra od Varšave zahtevalo takojšnjo ustavitev izvajanja spornega zakona, ki jo je danes potrdilo. V primeru naj bi sicer končno sodbo sprejelo v letu 2019, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski parlament že sprejel zakon
Že po začasni odredbi je poljski parlament 21. novembra sprejel zakon, s katerim je v skladu z zahtevami Sodišča EU-ja odpravil sporni zakon, a ga do zdaj še niso uveljavili. Manjka še podpis poljskega predsednika Andrzeja Dude, ki ima čas še danes do polnoči.

Ob potrditvi zakona po nujnem postopku v poljskem parlamentu, v katerem ima večino vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS), je novembra pomočnik predsednika države Andrzej Dera povedal, da je bil neobičajno hiter sprejem zakona rezultat dogovora vlade s Sodiščem EU-ja, da bi se Poljska izognila plačilu denarne kazni. Sodišče v Luksemburgu, ki bo končno odločitev glede primera šele sprejel, bi namreč Poljski zaradi kršitve prava EU-ja lahko naložilo tudi denarno kazen.