Foto:
Foto:
Olli Rehn
"Zagotovo ni nujno, da se Slovenija približuje programu, če bo še naprej odločno ukrepala," je povedal Rehn. Foto: Reuters
Napoved Evropske komisije za Slovenijo slaba

V svoji jesenski gospodarski napovedi Evropska komisija območju evra za prihodnje leto napoveduje 1,1-odstotno rast, v letu 2015 pa 1,7-odstotno rast, celotna Evropska unija pa naj bi zabeležila 1,4-odstotno rast v letu 2014 in 1,9-odstotno v letu 2015. Za območje evra je Evropska komisija za letos ohranila napoved 0,4-odstotnega padca bruto domačega proizvoda (BDP), celotni EU pa je napovedala ničelno rast.

"Vse več je znamenj, da je evropsko gospodarstvo doseglo točko obrata. Fiskalna konsolidacija in strukturne reforme, sprejete v Evropi, so ustvarile temelje za okrevanje. A prezgodaj je, da bi razglašali zmago - brezposelnost ostaja nesprejemljivo visoka," je ob poročilu povedal evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Brezposelnost še vedno nesprejemljiva
V zadnjih mesecih so se razmere na trgu dela začele stabilizirati, a brezposelnost po oceni komisije še vedno ostaja nesprejemljiva. Za prihodnje leto Bruselj območju evra napoveduje 12,2-odstotno, celotni EU pa 11-odstotno brezposelnost, v letu 2015 pa naj bi se začela zniževati - v območju evra naj bi bila 11,8-odstotna, v celotni EU pa 10,7-odstotna.

Komisija Sloveniji še poslabšala napoved
Slabše se je v napovedi odrezala Slovenija, ki bo poleg Cipra prihodnje leto še edina članica evrskega območja, ki bo še vedno v recesiji. V naslednjem letu naj bi Slovenija zabeležila 7,1-odstotni primanjkljaj, v letu 2015 pa 3,8-odstotnega, kar je slabše od majske napovedi in občutno slabše od povprečja v območju evra. Slovenija bo tako naslednje leto boljša le od Cipra, ki bo beležil 3,9-odstotni padec BDP, v letu 2015 pa bo beležila sploh najšibkejšo rast v celotni Uniji.

Komisja je za Slovenijo poslabšala tudi napoved za letos - medtem ko ji je maja napovedala dveodstotni padec BDP-ja, je to oceno znižala na 2,7-odstotni padec BDP-ja, za prihodnje leto pa ji je maja napovedala le 0,1-odstotni padec BDP. Tudi napovedi za primanjkljaj niso spodbudne, saj za letos komisija Sloveniji napoveduje 5,8-odstotnega, za prihodnje leto 7,1-odstotnega, za leto 2015 pa 3,8-odstotnega. Maja ji je za letos napovedala 5,3-odstotnega, za prihodnje leto pa 4,9-odstotnega.

Neobetavne so tudi številke za brezposelnost. Komisija Sloveniji za letos napoveduje 11,1-odstotno brezposelnost, za prihodnji dve leti pa 11,6-odstotno, kar je še vedno boljše od povprečja v območju evra, a slabše od povprečja v Evropski uniji.

Javni dolg presegel 60 odstotkov BDP-ja
Javni dolg Slovenije strmo raste, a je še vedno precej pod povprečjem v območju evra in EU, čeprav je že presegel 60 odstotkov BDP-ja, kar kot zgornjo mejo določajo evropska proračunska pravila, pakt o stabilnosti in rasti. Za letos Bruselj Sloveniji napoveduje 63,2-odstotni dolg, za prihodnje leto 70,1-odstotnega, za leto 2015 pa 74,2-odstotnega.

Rehn: Slovenija se še lahko izogne pomoči
Rehn je v Bruslju povedal še, da se Slovenija še lahko izogne programu pomoči, če bo še naprej odločno ukrepala pri sanaciji bančnega sistema in izvajanju strukturnih reform. "Zagotovo ni nujno, da se Slovenija približuje programu, če bo še naprej odločno ukrepala - učinkovito izvajala strukturne reforme in še posebej hitro in učinkovito končala sanacijo bančnega sektorja in finančnega sistema, kar je potrebno za vrnitev gospodarske rasti v Sloveniji," je povedal Rehn.

"Zelo pomembno je, da se je slovenska vlada lotila odločnega ukrepanja za reformo upravljanja podjetij, za reformo bančnega sektorja in za reformo javnih financ. Še posebej bi izpostavil pomen kratkoročne urejene sanacije bančnega sektorja, ki jo mora spremljati pravočasna izvedba potrebnih pogumnih strukturnih reform, tako da bo to olajšalo pogoje financiranja ter omogočilo učinkovito posredovanje bank in podprlo gospodarsko dejavnost," je še poudaril komisar.

Čufer: Poslabšanje v okviru pričakovanj
Na napoved o poslabšanju položaja Slovenije se je že odzval minister za finance Uroš Čufer, ki ga občutno poslabšanje gospodarske napovedi za Slovenijo ni presenetilo. "Poslabšanje gospodarske napovedi za Slovenijo je v okviru pričakovanj," je Čufer povedal ob robu seje državnega sveta.

Napoved Evropske komisije za Slovenijo slaba