Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca zamuja pri dobavi cepiva državam Evropske unije. Foto: Reuters
Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca zamuja pri dobavi cepiva državam Evropske unije. Foto: Reuters

Govorec Evropske komisije Stefan De Keersmaecker je na novinarski konferenci sporočil, da je EK v petek sprožil pravni postopek proti AstraZeneci zaradi kršenja dogovora o nakupu cepiva proti covidu-19.

Za postopek pred sodiščem so se tudi odločili, ker podjetje ni predstavilo zanesljive strategije, kako bi pravočasno dobavilo cepivo. "Želimo si zagotoviti hitre dobave zadostnega števila odmerkov, do katerih so upravičeni evropski državljani in ki so jih obljubili v okviru pogodbe," je dodal tiskovni predstavnik.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je bila že večkrat kritična do AstraZenece. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je bila že večkrat kritična do AstraZenece. Foto: EPA

Namesto 300 milijonov odmerkov cepiva bo AstraZeneca dobavila le 100
Britansko-švedski proizvajalec je v zadnjih mesecih EU-ju dobavil bistveno manj odmerkov, kot je predvideno po pogodbi, in sicer 31 milijonov. V prvem četrtletju je AstraZeneca dobavila okoli 30 milijonov odmerkov namesto 120 milijonov. V drugem četrtletju je napovedala 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov.

Evropska komisija je prepričana, da podjetje s tem krši dogovor iz lanskega avgusta o dobavi cepiva. EU je s podjetjem sklenil pogodbo o nakupu 300 milijonov odmerkov in možnosti nakupa dodatnih 100 milijonov. Za nakup teh se EU ni odločil. Kljub vloženi tožbi se ne bi smelo nič spremeniti glede dobave cepiva.

AstraZeneca pod drobnogledom tudi zaradi domnevnih krvnih strdkov
Cepivo podjetja AstraZeneca je v središču pozornosti tudi zaradi pojava zelo redkih primerov krvnih strdkov po cepljenju. Evropska agencija za zdravila (EMA) je pred nekaj tedni potrdila povezavo, a ocenila, da so koristi cepljenja še vedno večje od tveganj. Kljub temu je več članic znatno omejilo uporabo tega cepiva.

Evropska komisija toži podjetje AstraZeneca

Tožba je brez osnove. Veselimo se priložnosti, da bomo rešili spor.
AstraZeneca je v prvem odzivu sporočila, da je tožba EK-ja brez osnove in da bo svoje interese branila na sodišču. "AstraZeneca je povsem spoštovala dogovor z Evropsko komisijo. Menimo, da je vsak sodni postopek neutemeljen. Veselimo pa se priložnosti, da bomo spor rešili hitro, kot je to le mogoče," je sporočilo britansko-švedsko podjetje. Zagotovili so še, da bodo državam članicam do konca aprila dobavili skoraj 50 milijonov odmerkov, prizadevajo pa si tudi za pospešitev proizvodnje cepiva.

Sanofi bo Moderni pomagal pri proizvodnji cepiva
Francoska farmacevtska družba Sanofi pa je sporočila, da bo ameriškemu podjetju Moderna pomagala pri proizvodnji cepiva proti covidu-19 v ZDA. V svojem proizvodnem obratu v Ridgefieldu v zvezni državi New Jersey bodo od septembra polnili viale z Moderninim cepivom. Predvidena količina je do 200 milijonov odmerkov, ki bodo namenjeni distribuciji po vsem svetu. Sanofi sicer tudi sam razvija dve cepivi proti covidu-19, eno v sodelovanju s farmacevtskim velikanom GSK, drugo pa z ameriškim biotehnološkim podjetjem Translate Bio.

Marko Pokorn gost v Odmevih: Se bomo proti covidu cepili letno?