Foto: Reuters
Foto: Reuters

"V povezavi z AstraZeneco je Evropska komisija sprožila pravni postopek. V začetku tega tedna sem Irsko vključil v to pravno zadevo, zlasti glede popolnega neizpolnjevanja pogodb o dobavi in pogodbenih dogovorov za april, maj in junij," je v irskem parlamentu dejal minister za zdravje Stephen Donnelly.

AstraZeneca je Uniji doslej dobavila bistveno manj odmerkov, kot je predvideno po pogodbi. V prvem četrtletju je dobavila okoli 30 milijonov namesto 120 milijonov. V drugem četrtletju je napovedala 70 milijonov, medtem ko bi jih po pogodbi morala dobaviti 180 milijonov.

Evropska komisija je s podjetjem Astrazeneca sklenila pogodbo o dobavi 300 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo nakupa dodatnih 100 milijonov. V Bruslju so že sporočili, da Evropska unija te dodatne možnosti ne bo izkoristila, rok za sklenitev pogodbe pa je tudi že potekel.

Da Evropska komisija pripravlja pravni postopek proti AstraZeneci je prvi poročal spletni portal Politico.

Govorec komisije: "Odločitev še ni sprejeta"

"Nikakršna odločitev še ni sprejeta," je v povezavi s tožbo danes poudaril govorec komisije za področje zdravja Stefan De Keersmaecker. Spomnil je, da so pred tedni začeli reševati spor s podjetjem in da je ključno zagotoviti pravočasno dobavo zadostnih količin cepiva. "Nismo še tam in proučujemo vse možnosti, da bi to zagotovili," je dejal.

V komisiji poudarjajo, da bodo odločitev sprejeli skupaj z državami članicami. Vse članice naj ne bi bile naklonjene tožbi proti podjetju. Odločitev naj bi sprejeli do konca tega tedna.

Po pogodbi so za obravnavo morebitnih sporov med stranema odgovorna belgijska sodišča, je za Radio Slovenija poročala dopisnica iz Bruslja Mojca Širok. Spor med Brusljem in AstraZeneco se je začel že januarja, ko se je razvedelo, da bo dobava manjša od obljubljene.

Cepivo AstraZenece je v središču pozornosti tudi zaradi pojava zelo redkih primerov krvnih strdkov po cepljenju. Evropska agencija za zdravila (EMA) je pred nekaj tedni potrdila povezavo in strdke uvrstila med zelo redke stranke učinke, a ocenila, da so koristi cepljenja še vedno večje od tveganj. Kljub temu je več članic omejilo uporabo tega cepiva.

EU sporoča Valnevi: Vzporedna pogajanja niso dovoljena

V Evropski komisiji so odzvali tudi na sredino napoved francosko-avstrijskega proizvajalca cepiv Valneva, da se o dobavi ne bodo več pogajali s komisijo, temveč neposredno s članicami Unije. Komisija poudarja, da podjetje še ni izpolnilo pogojev za uvrstitev cepiva v portfelj EU-ja. Opozorili so tudi, da v skladu z evropsko strategijo vzporedna pogajanja niso dovoljena.

Evropska komisija je januarja sporočila, da je z Valnevo sklenila pripravljalne pogovore o nakupu do 60 milijonov odmerkov cepiva. Valneva je sicer lani sklenila dogovor z Veliko Britanijo o dobavi do 190 milijonov odmerkov cepiva.

Danes so v komisiji pojasnili, da mora podjetje za uvrstitev cepiva v portfelj unije izpolniti vrsto pogojev, opredeljenih v evropski strategiji o cepivih.

Euractiv je v sredo poročal, da je podjetje Valneva začelo s tretjo fazo testiranj cepiva, v kateri bo dva odmerka prejelo 4000 ljudi.

EU je v svoj portfelj cepiv doslej uvrstil cepiva podjetij BioNTech in Pfizer, Moderna, AstraZeneca ter Johnson & Johnson, ki so tudi že odobrena za uporabo, ter cepivi družb CureVac in Sanofi-GSK, ki sta še v procesu razvoja. O možnosti sodelovanja se pogaja še s podjetjema Valneva in Novavax.