Komisijo skrbijo referendumi, a odkrito tega ne pove. Foto: EPA
Komisijo skrbijo referendumi, a odkrito tega ne pove. Foto: EPA

Finančni minister Janez Šušteršič je dejal, da so v komisiji za zdaj s pojasnili zadovoljni. A če se situacija ne razreši, lahko decembra ali januarja sledijo zelo resni pogovori tudi v evropskupini, opozarja Šušteršič.

Bruselj je sicer že večkrat izrazil zaskrbljenost glede vpliva morebitnih referendumov na hitrost sprejemanja reform v Sloveniji in prizadevanja za nujno potrebno ureditev bančnega sektorja, a uradno referendumov ne želijo komentirati. To bi bilo namreč lahko razumljeno kot poseganje v suverenost države.

Tema ponedeljkovega zasedanja finančnih ministrov držav v območju evra sicer ni bila Slovenija, kot je pojasnil Šušteršič pa tudi vprašanje referendumov "nikakor ni bilo omenjeno". A je finančni minister dodal, da je EK pred tem na delovni skupini, ki pripravlja sestanke evroskupine, Sloveniji postavil vprašanje glede referendumov.

Šušteršič: referendumi kot politična blokada
Šušteršič je pojasnil, da je Slovenija v odgovoru pojasnila postopke in prizadevanja vlade, da bi referendume preprečila bodisi z zahtevo za ustavno presojo bodisi z nekim dogovorom. "S temi pojasnili so bili za zdaj zadovoljni," je dejal minister. Ob tem je dodal, da "strahu pred referendumi žal ni mogoče razbliniti, ker je realen".

Minister je opozoril, da je bilo bolj kot vsebina problem "dejstvo, da se referendumi v Sloveniji še vedno uporabljajo kot sredstvo politične blokade".