Janković je prepričan, da se Janševa vlada boji državljank in državljanov. Foto: BoBo
Janković je prepričan, da se Janševa vlada boji državljank in državljanov. Foto: BoBo
Janković in Janša na nasprotni strani referenduma
Virant preprečil referendum

Ob tem je prvak PS-ja dejal, da je stranka pripravljena umakniti zahtevo za referenduma o zakonih o holdingu in o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, če bi od vlade dobila trdno zagotovilo, da ne bosta uveljavljena, saj sta, so prepričani, slaba.

Po navedbah Jankovića je bila problematična že referendumska pobuda sindikatov, za katero je ministrstvo za notranje zadeve ugotovilo, da vsebuje več kot 600 neustrezno zbranih podpisov. Tu je predsednik državnega zbora po mnenju Jankovića skušal s poznim odgovorom na pobudo preprečiti, da bi sindikati svojo pobudo dopolnili.

"Želimo, da vlada popravi v zakonih tisto, kar je neustavno in tudi s strani strokovne javnosti kritizirano," je ob tem dejal Janković in dodal, da so se nanje v torek obrnili sindikati, katerih pobuda je bila zavrnjena. "Na kar sem bil v torek posebej ponosen, je bila enotna volja vseh poslank in poslancev Pozitivne Slovenije, da podprejo referenduma," je dejal Janković in se obenem zahvalil trem sopodpisanim poslancem.

V naglici pa se je zgodil tudi zaplet s skeniranimi podpisi. "Ko so naši poslanci in poslanke slišali očitek o veljavnosti podpisov, so vsi takoj ponovno izrazili, da gre tu za lastno voljo. Menim, da je pri nas volja jasno izražena." Ob tem je Janković dejal, da se Janševa vlada boji državljank in državljanov, in poudaril, da bi vlada morala upoštevati pripombe strokovne javnosti.
Po mnenju Jankovića je slaba banka za davkoplačevalce predraga rešitev, medtem ko zakon o holdingu omogoča prodajo "pod mizo, kot se je to že počelo v prvi Janševi vladi". Če Virant ne bo sprejel pobude, bo, meni Janković, vnovič onemogočil izraz volje ljudstva. "Če se Virant zdaj izgovarja na eminentne pravnike, kot je dr. Pirnat, me zanima zakaj, ni ustavil zakona v postopku, ko je prav Pirnat dejal, da je zakon protiustaven."

"Ta koalicija ne zna povedati nič drugega, kot da govori o stricih iz ozadja. Ni bilo nobenih stricev iz ozadja," je na očitke vlade dejal Zoran Janković in dodal, da je sam proti referendumom, a v tem primeru "dejansko nismo mogli biti tiho, saj so sindikatom pobudo zavrnili petnajst minut pred iztekom roka za dopolnitev pobude".

O spornih podpisih je vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer dejal, da so skenirani podpisi stalna praksa v državnem zboru in dodal, da bi zavrnitev pobude zaradi "politikantskega pravnega čistunstva" pomenila kršitev ustave in zakona o referendumu, ki sta nad poslovnikom državnega zbora.

Glede vladnih očitkov o tem, da bi referendumi zmanjšali konkurenčnost Slovenije, pa je Janković dejal, da je izvirna težava v devetih mesecih delo vlade, ki ji ni uspelo zvišati konkurenčnosti. Obenem pa je ponovno dejal, da vlada poleg opozicije zanemarja tudi očitke strokovne javnosti. Odgovoril pa je tudi na očitke, da je zavrnitev zakona o slabi banki v njegovem osebnem interesu. Janković je na to odgovoril, da lahko vlada preveri njegovo osebno kreditno stanje.

Janković in Janša na nasprotni strani referenduma
Virant preprečil referendum