Če bo referendum o holdingu, bo januarja, predvideva predsednik državnega zbora Gregor Virant. Foto: STA
Če bo referendum o holdingu, bo januarja, predvideva predsednik državnega zbora Gregor Virant. Foto: STA
Janez Šušteršič
Finančni minister meni, da lahko referendumi povzročijo, da bodo poroštva države ničvredna. Foto: STA
Referendumi,referendumi...

Če bo še danes podana pobuda za ustavno presojo omenjene referendumske zahteve, pa naj bi se DZ najprej izrekel o tem vprašanju.

O čem se bo torej DZ odločal na torkovi izredni seji, bo sprejel odbor za finance in monetarno politiko. O predlogu so člani odbora začeli razpravljati ob 14. uri, kdaj bodo o njem glasovali, še ni jasno.

Tanko: Policija naj preveri vse podpise
Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na kolegij naslovil zahtevo, naj zaprosi generalno policijsko upravo, da se predhodno preverijo vsi podpisi, ki so priloženi zahtevi za referendum. Izpostavil je, da so se pojavili dvomi, da nekateri podpisi niso pristni in da manjka eden izmed podpisov. Med drugim je šlo za podpis poslanke PS-ja Melite Župevc, ki je na porodniškem dopustu.

"Prav je, da kolegij sprejme sklep, da se zahteva grafološka preverba vseh podpisov pod zahtevo za referendum. Nobene potrebe ni, da se jutri odločamo za razpis in sklic izredne seje, ne da bi odstranili sume, da nekatere stvari niso skladne z dosedanjo prakso," je dodal Tanko.

Möderndorfer: Vsi podpisi so avtentični
Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je povedal, da si ni predstavljal, da bo zahteva po razpisu referenduma izzvala tako neverjetne predloge. Vprašal se je tudi, ali Tanko ve, da s tem predlogom odpira Pandorino skrinjico za 20 let nazaj. Obenem je Möderndorfer osebno zagotovil, da so vsi podpisi pod zahtevo avtentični.

Sejo bo Virant sklical, ko bo jasno, kakšna bo vsebina. "Zagotovo se bomo pogovarjali o zakonu o državnem holdingu. Sedaj glasujemo samo o najavi časa," je pojasnil.

Tonin je naštel le 29 podpisov
Vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin je pojasnil, da se ob manjši naglici to sploh ne bi zgodilo. Opaža sicer dve težavi. "To, da so bili podpisi za eno zahtevo skenirani, to je sedaj rešeno. Druga stvar pa je, da je pod zahtevo za referendum o holdingu prav tako potrebnih 30 podpisov, jaz jih naštejem 29," je dejal. Möderndorfer je ob tem pojasnil, da sta dva podpisa na eni črti.

Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc ne dvomi o dobronamernosti predloga Tanka, čeprav ima sam osebno nekaj težav. Ne čuti se pristojnega, da ugotavlja verodostojnost teh podpisov. Težave ima tudi s tem, ali je forenzični laboratorij v stanju, da ugotovi verodostojnost nekega podpisa. Prevc o tem dvomi.

DL ni za forenzično preiskavo
Rihard Braniselj je kot vodja poslanske skupine DL-ja dejal, da ne more trditi, da je s podpisi kaj narobe in da za zdaj verjame vodji največje poslanske skupine, čeprav kaže, da bi lahko bilo s podpisi kaj narobe. "Vemo, da se je to zbiralo v naglici. Četudi gremo na forenzično preiskavo, to ne bo pripeljalo do neke rešitve," je dejal.

Če se bo državni zbor odločil razpisati referendum, bi bil ta po pričakovanjih predsednika DZ-ja Gregorja Viranta januarja. Vendar je verjetneje, da bo kolegij predlagal ustavno presojo referendumske pobude.

Šušteršič: Zaradi napovedi referenduma se je podražilo zadolževanje države
Da je zahteva za razpis referenduma slaba, je finančni minister Janez Šušteršič utemeljeval s tem, da so se po vložitvi zahteve za razpis referenduma donosi pred kratkim izdanih slovenskih obveznic v ZDA zvišali za pol odstotne točke. Novica o morebitnih referendumih torej ni bila sprejeta pozitivno, je komentiral Šušteršič, ki je posvaril pred nadaljnjim zniževanjem bonitetnih ocen. To bo povzročilo tudi, da poroštva države ne bodo nič vredna.

Šušteršič je pobudnikom za razpis referenduma očital, da so zahtevo vložili "tako rekoč iz zasede". Zahtevo so namreč vložili v torek ponoči 15 minut pred iztekom roka, zaradi česar se po Šušteršičevem mnenju ni bilo mogoče o ničemer pogovarjati. Minister je spomnil, da se je predtem pogajalcem finančnega ministrstva uspelo dogovoriti s Sindikatom delavcev dejavnosti energetike Slovenije, da so umaknili svojo pobudo za razpis referenduma o holdingu.

Referendumi,referendumi...