Bo Barrosa zamenjala Christine Lagarde? Foto: EPA
Bo Barrosa zamenjala Christine Lagarde? Foto: EPA
Jean-Claude Juncker
Junckerju v boju za položaj predsednika Evropske unije ne kaže najbolje. Foto: Reuters

Po poročanju dobro obveščenih bruseljskih virov, na katere se je skliceval Reuters, je najvplivnejša političarka stare celine iskala podporo za Lagardovo v zasebnem pogovoru s Hollandom. "Merklova je vprašanje načela v pogovoru s Hollandom, ki se ni dokončno izrekel o predlogu, je pa dejal, da meni, da ne bi bilo dobro za Evropo, da izgubi mesto direktorja Mednarodnega denarnega sklada," je Reuters navedel besede neimenovanega vira.

Že dolgo namreč velja pravilo, skladno s katerim je na čelu Mednarodnega denarnega sklada Evropejec, na čelu Svetovne banke pa Američan. Omenjeno pravilo si sicer močno želijo spremeniti države v razvoju.

Po navedbah drugega vira naj skorajda ne bi bilo nobenih možnosti, da bi socialist Hollande podprl članico desnosredinske opozicijske stranke na najvišjem položaju v Evropski uniji. Po bruseljskih hodnikih se pojavljajo tudi govorice, da bi Hollande lahko v primeru, da bi Merklova prižgala zeleno luč za Francoza na čelu Evropske komisije, za ta položaj predlagal nekdanjega premierja Jeana-Marca Ayraulta.

58-letna Lagardova je bila v času nekdanjega (desnega) francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja finančna ministrica, potem pa je po aferi, v katero se je zapletel Dominique Strauss-Kahn, tega leta 2011 zamenjala na čelu Mednarodnega denarnega sklada. Njen mandat se bo končal leta 2016.

Kandidatura Junckerja razdelila EU
Tiskovni predstavnik nemške vlade se ni želel neposredno odzvati na namige in je potrdil, da Merklova podpira nekdanjega luksemburškega premierja Jeana-Clauda Junckerja. Evropska ljudska stranka, ki je na nedavnih volitvah osvojila največ sedežev, si je za svojega kandidata izbrala Junckerja, ki pa se spopada z velikim nasprotovanjem v nekaterih državah članicah. Britanski premier David Cameron je celo opozoril, da bi Velika Britanija lahko izstopila iz Evropske unije, če bi nekdanji luksemburški premier postal predsednik Evropske komisije. London Junckerja vidi kot evropskega federalista stare šole, Lagardovo pa kot sprejemljivo alternativo.

O mogočih kandidatih za novega predsednika Evropske komisije bodo Merklova, Hollande, Cameron, italijanski premier Matteo Renzi in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy razpravljali ob robu bližnjega vrha najrazvitejših držav G7, ki bo potekal v Bruslju.