Milan Zver je znova izvoljen v Evropski parlament. Foto: BoBo
Milan Zver je znova izvoljen v Evropski parlament. Foto: BoBo

V izvršilnem odboru SDS-a so sklenili, da za člana Evropske komisije iz Slovenije predlagajo svojega evropskega poslanca Milana Zvera. "Predlagani kandidat izpolnjuje vse pogoje za imenovanje na ta položaj. Predlog je utemeljen tako z zmago SDS na volitvah v Evropski parlament kot s številom preferenčnih glasov, ki jih je dobil njen nosilec liste dr. Milan Zver in ki daleč prekaša podporo vseh ostalih izvoljenih poslancev iz Slovenije," so zapisali.

Poudarjajo, da bi neupoštevanje njihovega predloga pomenilo "izigravanje načel demokracije ter bi povečalo demokratični deficit".

Prav tako so v stranki prepričani, da trenutna vlada v času odstopa predsednice vlade in razpustitve državnega zbora nima legitimnega mandata za samovoljno oblikovanje predloga za člana Evropske komisije. "V skladu z Lizbonsko pogodbo lahko predlog na podlagi volje volivcev in ustreznega postopka usklajevanja posreduje tudi predsednik republike," še pravijo.

"Poslanec ni avtomatično primeren za komisarja"
Člane Evropske komisije predlagajo članice Unije, potrdi pa jih Evropski parlament. Rok, do kdaj bodo morale države predlagati kandidate, sicer še ni znan. V NSi-ju in SLS-u so še pred volitvami podali predlog, da bi komisarja namesto vlade predlagala zmagovalna lista na evropskih volitvah.

V vladi pa so na to odgovorili, da ne vidijo razloga za spremembe, proti je tudi predsednik republike Borut Pahor. Ker je razprava pred volitvami potekala tudi v državnem zboru, so koalicijski poslanci izpostavili, da nekdo, ki je dobil največ glasov za poslanca, ni tudi avtomatično primeren za komisarja in da ni prav nobenega razloga, da bi moral biti komisar strankarski človek, kot bistveno merilo so izpostavili strokovnost.

Pojavljajo se ugibanja, koga bi lahko Slovenija predlagala novemu predsedniku komisije. Ob zdajšnjem komisarju Janezu Potočniku se omenja tudi novoizvoljeni evropski poslanec Igor Šoltes.