Kdaj bo Evropski parlament zdaj odločal o TTIP-u, za zdaj še ni jasno. Foto: Reuters
Kdaj bo Evropski parlament zdaj odločal o TTIP-u, za zdaj še ni jasno. Foto: Reuters
TTIP
Prostotrgovinski in naložbeni sporazum (TTIP) med Evropsko unijo in ZDA ima številne nasprotnike, ki se zelo zavzemajo za njegovo zavrnitev. Foto: Reuters
EP zavrnil trgovinski sporazum z ZDA
Evropski parlament ni razpravljal o sporazumu z ZDA

V torek zvečer je v Evropskem parlamentu prišlo do nepričakovanega obrata. Potem ko je priporočila Evropski komisiji za pogajanja o TTIP-u konec maja potrdil parlamentarni odbor za mednarodno trgovino, bi jih zdaj moral potrditi še parlament na plenarnem zasedanju. A je predsednik parlamenta Martin Schulz, domnevno zaradi več kot 200 dopolnil, glasovanje umaknil z dnevnega reda in resolucijo vrnil v obravnavo odboru.

Poslanci naj bi tako o TTIP-u le razpravljali, a so zjutraj z 183 glasovi za in 181 glasovi proti odločili, da preložijo tudi razpravo o sporazumu. 37 poslancev se je glasovanja vzdržalo. Kdaj bosta zdaj potekala razprava in glasovanje, pa ni znano.

Dogovor so dosegli, a očitno ni bil dovolj trden
Kje se je zapletlo, ni popolnoma jasno. Čeprav naj bi največji skupini v parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP) ter socialisti in demokrati (S&D), že dosegli dogovor, ta očitno ni bil dovolj močen. Kompromis naj bi skupini dosegli o zaščiti vlagateljev in podprli reformiranje spornega arbitražnega mehanizma, prek katerega lahko vlagatelji tožijo državo zaradi zanje neugodnih predpisov. Po novem naj bi bilo razsojanje javno, z javno imenovanimi, neodvisnimi sodniki, z možnostjo pritožbe. A so zaradi nezaupanja in pod pritiskom javnosti socialisti kljub dogovoru vložili novo dopolnilo, ki iz sporazuma z ZDA izrecno izključuje uporabo zasebne arbitraže za reševanje sporov, imenovane ISDS.

Kot je iz Strasbourga poročala Erika Štular, so številni v S&D z dogovorjenim očitno še vedno nezadovoljni. Socialisti namreč ljudski strani očitajo vztrajanje pri mehanizmu ISDS in pojasnjujejo, da so z umikom glasovanja preprečili tveganje, da pade celotna resolucija. Liberalci so prepričani, da je ravnanje S&D neodgovorno, škodljivo za ugled parlamenta in za prizadevanja za rast in delovna mesta, ki naj bi jih zagotovil sporazum z ZDA. Konservativci pa so razočarani in govorijo o kaosu v vrstah socialistov. Zeleni, ki sicer nasprotujejo sporazumu, manever vidijo kot prikrivanje razkola v ključnih strankah.

Glas EP-ja na tej stopnji ni zavezujoč, bo pa ob koncu pogajanj
Sprejetje parlamentarne resolucije sicer na tej stopnji pogajanj ni nujno in za komisijo le-ta ni formalno zavezujoča, je pa parlament z njo želel poudariti svoja stališča. V predlogu se je zavzel, naj sporazum odpre ameriški trg evropskim podjetjem, predvsem malim, a ne na račun evropskih standardov, ter zahteval visoko raven varstva podatkov, zdravja in varnosti potrošnikov ter preprečevanje socialnega in okoljskega dampinga. Ko bo konec pogajanj med Evropsko unijo in ZDA, bo sporazum TTIP začel veljati, le če bo dobil tudi zeleno luč parlamenta.

EP zavrnil trgovinski sporazum z ZDA
Evropski parlament ni razpravljal o sporazumu z ZDA