Foto: Radio Capodistria/Pravna Mreža
Foto: Radio Capodistria/Pravna Mreža

Pravna mreža nagrado prejme za "projekt podpore posameznikom in organizacijam pri uporabi pravnih sredstev za izpodbijanje ukrepov, postopkov in politik, ki so nezakoniti, protiustavni in nedemokratični", so pojasnili in dodali, da so jo za nagrado predlagali državljani.

V Evropskem parlamentu poudarjajo, da je bila pobuda leta 2021 ustanovljena na vrednotah varstva demokracije in vladavine prava, ki ju kot temeljni vrednoti v zadnjih letih poudarja tudi parlament.

"S pravnimi mnenji, stališči in pozivi pravna mreža varuje demokratično, odprto, svobodno in solidarno družbo. S tem prispeva h krepitvi vladavine prava in varstvu demokracije," so zapisali in dodali, da je mreža nevladnih organizacij v zadnjem letu postala ena najbolj prepoznavnih organizacij na področju vladavine prava.

Svoje delovanje je uspešno nadgradila s čezmejnim sodelovanjem s poljskimi in madžarskimi kolegi, ki se spopadajo s podobnimi izzivi. Po vzpostavitvi delovanja ji je uspelo k svojim projektom pritegniti tudi mlade, kar je še zlasti pomembno v evropskem letu mladih 2022, še menijo v parlamentu.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU-ja, pa tudi vrednote Listine EU-ja o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine.

Med doslej nagrajenimi projekti so tudi takšni, ki so poudarjali socialne storitve in integracijo, izobraževanje, medkulturni dialog, umetnost in kulturo, varstvo okolja ter zgodovinski spomin.
Kandidate lahko predlagajo poslanke in poslanci Evropskega parlamenta, posamezniki, skupine ter organizacije civilne družbe.

Odbor za podelitev nagrade vsako leto s predlaganega seznama izbere do 50 dobitnikov, pri tem pa upošteva uravnoteženo geografsko porazdelitev ter zastopanost moških in žensk.

Nagrado so v preteklih letih iz Slovenije prejeli pravnik Lovro Šturm, pisatelji Boris Pahor, Alojz Rebula, Drago Jančar in Evgen Bavčar, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, humanitarni delavec Tomo Križnar, društvo Simbioza ter Zveza društev upokojencev Slovenije in Čebelarska zveza Slovenije.

Lani sta nagrado dobila izvršna direktorica združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic in predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo v UKC Ljubljana Samo Zver.