Parada enakosti leta 2017 v Varšavi. Foto: EPA
Parada enakosti leta 2017 v Varšavi. Foto: EPA

Odločitev za umik sredstev v vrednosti 8,4 milijona zlotov (1,9 milijona evrov) za projekt, namenjen kulturi in naravni dediščini, ki ga v glavnem financirajo evropske države, kaže na naraščajoč mednarodni pritisk na Poljsko zaradi njene homofobne drže, poroča Reuters.

Odločitev sprejeta že septembra 2020
Nepovratna sredstva so sicer umaknili že septembra lani, vendar je odločitev prišla na dan šele v tem tednu, ko je poljski LGBT-aktivist Bartosz Staszewski na svoji spletni strani objavil tri pisma, ki so si jih izmenjali norveški in poljski uradniki.

Sorodna novica Tretjina Poljakov živi na "območjih brez ideologije LGBT"

"S sprejetjem resolucije, ki se izrecno nanaša na LGBT ali na t. i. LGBT-ideologijo, vodilni partner diskriminira določeno skupino ljudi," so zapisali na Norveškem, pri čemer so se njihove besede nanašale na podkarpatsko regijo na jugovzhodu Poljske. Prav v tej regiji so denimo lokalne oblasti uvedle program sodelovanja z nevladnimi organizacijami, da bi tako ugotavljale, katere med njimi "spodkopavajo identiteto družine in zakonske zveze", ter jim nato posledično ukinile financiranje.

Norveška potrdila pristnost objavljenih pisem
Predstavnica norveškega ministrstva za zunanje zadeve je po elektronski pošti potrdila, da so pisma, ki jih je objavil Staszewski, pristna, vendar dodatnih podrobnosti ni želela posredovati.

Pravice skupnosti LGBT so od leta 2019 na Poljskem zelo pereče vprašanje, vse odkar je vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) v letu evropskih in parlamentarnih volitev nasprotovanje "LGBT-ideologiji" postavila v središče svoje kampanje. Vodja stranke Jarosław Kaczyński je takrat dejal, da "skupnost LGBT, uvožena na Poljsko, ogroža identiteto, nacijo, nadaljevanje njenega obstoja in posledično tudi državo Poljsko".

Kampanje so bile posledično prežete s homofobno retoriko, saj naj bi skupnost LGBT spodkopavala tradicionalne družinske vrednote. Norveška je torej že septembra sporočila, da ne bo financirala nobene od skoraj 100 poljskih občin, ki so izdale resolucije o "območjih brez ideologije LGBT". EU pa jih je označil za "območja brez človečnosti", ki nimajo česa iskati v evropski skupnosti.

Pobudo, da na Poljskem nekatere kraje razglašajo za
Pobudo, da na Poljskem nekatere kraje razglašajo za "območja brez ideologije LGBT in se bojujejo proti vplivom uradnikov LGBT", je dala konservativna organizacija Ordo Iuris. Foto: Reuters

Območja, ki "ne vplivajo na pravice in obveznosti prebivalcev"
V še enem pismu, ki je bilo v torek objavljeno na spletu, je poljska ministrica za sklade in regionalno politiko Malgorzata Jarosinska-Jedynak zapisala, da območja brez LGBT "nikogar ne diskriminirajo na podlagi osebnih lastnosti (...)". Nadalje pa še, da ta območja "ne povzročajo nobenih pravnih posledic, gre le za mnenja in ne vplivajo na pravice ter obveznosti prebivalcev", je zapisano v pismu, napisanem oktobra.

Staszewski je dejal, da bo zahteval več informacij od poljske vlade o statusu norveških nepovratnih sredstev. "Transparentnost – kakršno imajo na Norveškem, od koder so mi dokumente poslali tako hitro in ne da bi me kar koli spraševali – bi morali uveljaviti tudi na Poljskem," je dejal za Thomson Reuters Foundation. "Menim, da hočejo nekaj skriti pred javnostjo. Državljani bi morali imeti dostop do tega," je še dodal Staszewski.