Svetovno prvenstvo se bo končalo s finalom 18. decembra. Foto: Reuters
Svetovno prvenstvo se bo končalo s finalom 18. decembra. Foto: Reuters

Evropski poslanci so poudarili, da obstajajo verodostojne obtožbe o podkupovanju in korupciji pri izbiri zalivske države za gostiteljico prvenstva, kot tudi, da obžalujejo smrt in poškodbe več tisoč delavcev migrantov pri pripravi prvenstva, predvsem v gradbenem sektorju, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Poslanci so korupcijo v Fifi opredelili kot "razširjeno, sistemsko in globoko zakoreninjeno". Njena izbira Katarja kot gostitelja prvenstva po njihovi oceni ni bila transparentna in je ni spremljala ustrezna ocena tveganja, s čimer je Fifa "resno oškodovala podobo in integriteto svetovnega nogometa".

"Parlament države članice EU-ja, zlasti tiste z velikimi nacionalnimi nogometnimi ligami, kot so Nemčija, Francija, Italija in Španija, poziva, naj pritiskajo na Uefo in Fifo za temeljito reformo Fife," piše v sporočilu parlamenta.

Reforma bi po njihovi presoji morala vključevati uvedbo demokratičnih in preglednih postopkov pri podeljevanju organizacije svetovnih prvenstev ter strogo spoštovanje človekovih pravic in trajnostnih meril v državah gostiteljicah. Tako mednarodnih športnih dogodkov ne bi smeli dodeljevati državam, kjer se kršijo človekove pravice in kjer poteka sistemsko nasilje na podlagi spola.

Parlament je sicer pozdravil to, da je po podatkih Mednarodne organizacije dela katarska vlada prek t. i. sklada za podporo in zavarovanje delavcev povrnila 320 milijonov ameriških dolarjev za žrtve zlorab v zvezi s plačami, vendar je hkrati tudi izrazil obžalovanje, da veliko delavcev in njihovih družin do teh izplačil ni bilo upravičenih.

Katar in Fifo poslanci zato pozivajo, naj se plačila iz sklada razširijo na vse prizadete, hkrati pa od Fife zahtevajo, da prispeva k "celovitemu sanacijskemu programu za družine delavcev kot nadomestilo za razmere, ki so jim bili izpostavljeni". Predtem morajo po njihovih besedah katarske oblasti izvesti tudi preiskavo smrti delavcev migrantov.

Poslanci so prav tako izrazili obžalovanje katarskih zakonov, ki omogočajo začasno pridržanje oseb LGBTQ+ brez obtožnice ali sojenja za največ šest mesecev. Resolucija zato tudi poziva Katar, naj okrepi ukrepe za enakost spolov, vključno z odpravo ostankov skrbništva nad ženskami, hkrati pa okrepi prizadevanja za povečanje zastopanosti žensk na uradnem trgu dela.