Hamas se je pred štirimi leti pritožil nad odločitvijo Evropske unije, danes pa so mu ugodili. Foto: Reuters
Hamas se je pred štirimi leti pritožil nad odločitvijo Evropske unije, danes pa so mu ugodili. Foto: Reuters
Gaza
Konflikt v Gazi še ni razrešen, trpijo pa ljudje. Foto: Reuters

Odločitev EU-ja ni bila sprejeta na podlagi preučitve dejanj in ugotovitev pristojnih organov, ampak na "očitkih in obtožbah, ki so izhajale od novinarjev in spleta," je pojasnilo Sodišče Evropske unije. To pomeni, da mora biti Hamas odstranjen s "črnega seznama" terorističnih organizacij Evropske unije.

Določilo je še, da ostaja premoženje Hamasa zamrznjeno še tri mesece za primer pritožbe institucij EU-ja.

Oboroženo krilo Hamasa, brigade Ezedina Al Kasama, je bilo že leta 2001 uvrščeno na omenjeni črni seznam, Evropska unija pa je leta 2006 na evropski seznam terorističnih organizacij uvrstila še politično krilo Hamasa.

Hamas, ki obvladuje dogajanje v Gazi in se je poleti zapletel v 50-dnevno vojno z Izraelom, kot teroristično organizacijo zaradi dolge zgodovine napadov in zavračanja, da bi se odpovedal nasilju, še vedno obravnavajo v Izraelu, ZDA in nekaterih drugih državah. V svoji ustanovni listini je Hamas zavezan k uničenju Izraela, a njegovi podporniki ga vidijo kot zakonito odporniško gibanje.

"Zmaga za palestinsko vprašanje"
Odvetnica Hamasa Liliane Glock je izrazila zadovoljstvo z razsodbo in pojasnila, da so s tem razveljavljeni vsi restriktivni ukrepi, ki jih je proti Hamasu, tudi njegovemu vojaškemu krilu, EU uvedla od leta 2001.

Zadovoljstvo je izrazil tudi Hamas. Njegov tiskovni predstavnik Favzi Barhum je dejal, da je to "zmaga za palestinsko vprašanje in pravice Palestincev" in da morajo zdaj "slediti mednarodni koraki za končanje zatiranja palestinskega ljudstva".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa s pojasnili sodišča ni zadovoljen in je že zahteval, da EU Hamas takoj znova vrne na seznam, saj da gre za "morilsko teroristično organizacijo", ki v zaprisegi kot svoj cilj navaja uničenje Izraela.

Komisija se z odločitvijo ne strinja
Evropska komisija je sporočila, da ima kljub razsodbi Hamas za teroristično organizacijo. Tiskovna predstavnica Maja Kocijančič je ob tem dodala, da razmišljajo o odgovoru na razsodbo, vključno z možnostjo pritožbe.

Sodišče je sicer na skoraj povsem enaki podlagi oktobra s tega seznama že umaknilo šrilanške Tamilske tigre.

Evropski poslanci bodo danes, na zadnjem letošnjem plenarnem zasedanju, glasovali tudi o resoluciji o Palestini. Razprava o tem je potekala že na prejšnjem plenarnem zasedanju novembra, a so zaradi nesoglasij glasovanje preložili na december.