Mark Zuckerberg je gonilna sila pri oblikovanju metaverzuma. Foto: EPA
Mark Zuckerberg je gonilna sila pri oblikovanju metaverzuma. Foto: EPA

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg spada med vodilne glasove Silicijeve doline, ki se zavzemajo za metaverzum, le-ta pa bi zameglil meje med resničnim in digitalnim svetom. Tehnologija bi lahko na primer posamezniku omogočila, da si nadene očala za navidezno resničnost, zaradi česar bi dobil občutek, kot da sedi poleg prijatelja, v resnici pa sta na tisoče kilometrov narazen in sta povezana prek interneta.

"Metaverzum ima potencial, da pomaga omogočiti dostop do novih ustvarjalnih, družbenih in gospodarskih priložnosti. In Evropejci ga bodo oblikovali od samega začetka," so zapisali pri Facebooku.

Pri podjetju niso podrobneje predstavili načrtov za ekipo, ki bo izdelovala metaverzum, a naj bi med drugim vključevala "visoko specializirane inženirje". "EU ima številne prednosti, zaradi katerih je odlično mesto za investicije tehnoloških podjetij – velik potrošniški trg, prvovrstne univerze in, kar je bistveno, nadarjene kadre," so navedli.

Škodljiva razkritja žvižgačice

Novica prihaja v času, ko se Facebook spopada s številnimi težavami, kot so nedavna razkritja žvižgačice Frances Haugen, da se je vodstvo podjetja zavedalo škode, ki jo povzročajo njihovi izdelki in odločitve. Haugenova je na začetku meseca v ameriškem kongresu povedala, da vodstvo podjetja zanima le dobiček in rast uporabnikov ne glede na škodljivost objav in vsebin.

Prav tako so Facebook in njegove storitve na začetku oktobra doživele večji izpad, obenem pa se družba spopada z vedno glasnejšimi pozivi, da bi se omejilo njen ogromen vpliv.